U trendu

Uz ovu malu promenu, potrošićete duplo manje struje tokom peglanja!

Uzmite u obzir činjenicu da vam za 70 šolja filter kafe ili za korištenje aparata za brijanje 2.000 puta treba jedan kilovat-sat struje. Podaci nemačke organizacije za energetsku delotvornost (HEA) ukazuju na to da se radi o polovini količine električne energije koju potrošite za pola sata korištenja pegle.

Ako želite da uštedite električnu energiju ne koristite dugme za paru, jer vaš uređaj koristi 90 odsto energije da bi vodu pretvorilo u paru. Dobra vest je da dejstvo pare možete postići na jeftiniji način. Iz HEA savetuju da pokvasite odevni predmet pre samog peglanja.

Nemačka modna savetnica Sonja Grau predlaže da navlažite tanku pamučnu kuhinjsku krpu i njome prekrijete odevni predmet pa ga potom opeglate. Dakle, staro, dobro peglanje preko vlažne krpe.

“Važno je da je izaberete zaista vrlo tanku pamučnu tkaninu”, kaže Grau, dodajući kako upravo takva tkanina umogućava toplini iz pegle da dopre do odeće.

Savetuje i da ne preterate sa prskanjem krpe vodom, jer ne sme biti premokra, već samo vlažna.

“Imajte na umu da ima mnogo tkanina i kombinacija materijala koje ne morate ni da peglate. Jedino je važno da odevni predmet izvadite odmah iz mašine za veš, jer bi u suprotnom mogao da se zgužva”,  kaže Grau.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.