U trendu

Vaše biljke očekuje pravo letnje čudo u bašti! Jedino je ovo pravo vreme za jednu jednostavnu stvar

Svako ima svoj savet o tome kada je najbolje zaliti baštu – jutrom ili uveče. Neki veruju da je ključ u toplini vode, dok drugi tvrde da je vreme zalivanja za biljke manje važno. Međutim, postoji samo jedan pravi odgovor, a otkrivamo ga sada, prenosi n1info.rs.

Miša Pušenjak, stručnjak za uzgoj povrća, deli svoje mudrosti o ovom večitom pitanju baštovana. Prema njegovim rečima, zalivanje ujutru je apsolutno bolje od zalivanja uveče. Zašto? Zemlja se hladi tokom noći, kao i voda koju koristimo za zalivanje. Ovo znači da će zalivanje ujutru izbeći šok za biljke i zemljište. Takođe, jutarnje zalivanje omogućava biljkama da tokom dana apsorbuju hranljive materije iz zemlje, koje mogu sintetisati u popodnevnim satima.

Ali šta ako preferirate zalivanje uveče? Pušenjak savetuje da vodu treba ostaviti da se kali tj. hladi tokom dana, ali ne sme biti previše hladna. Idealna temperatura je između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Važno je sačekati da temperatura padne ispod 30 stepeni pre zalivanja, jer zalivanje u vrelim uslovima može biti štetno po biljke.

Osim toga, Pušenjak ističe važnost malčiranja, jer malč može štititi biljke od prevelikih temperaturnih promena i smanjiti isparavanje vode sa zemljišta. Sada, uz ove savete, vaša bašta će procvetati u punom sjaju i postati pravo čudo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.