U trendu

Vaše muškatle će cvetati neprestano – trikovi koji ljubitelji „kraljice proleća“ moraju da znaju

Muškatle su simbol lepote u našim baštama i prozorskim kutijama, ali pre nego što ih iznesete na prolećno sunce, evo kako da im pružite najbolju moguću negu, prenosi blic.rs.

Muškatle su kraljice proleća, ali znaju biti zahtevne ako želite da njihov šarm traje do jeseni.

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da vaše muškatle procvetaju i ostanu zdrave:

Pravilan tretman pred iznošenje

Pre nego što ih iznesete napolje, budite sigurni da su jutarnje temperature iznad 10 stepeni Celzijusa. Ovo će im pomoći da se postepeno prilagode novim uslovima.

Redovno zalivanje, umerni nivo vlage

Muškatle vole umereno vlažno zemljište, ali previše vlage može izazvati truljenje korena. Zato budite pažljivi s zalivanjem i proverite da li je zemlja ravnomerno vlažna.

Pravilna ishrana

Kao i svaka druga biljka, muškatle takođe trebaju hranljive sastojke. Đubrite ih đubrivom namenjenim za muškatle, ali vodite računa da đubrivo ne dospe na listove.

Pravilno presađivanje i razmnožavanje

Leto je optimalno vreme za presađivanje i razmnožavanje muškatli. Obratite pažnju na to da su reznice zdrave i dobro ožiljene pre nego što ih posadite.

Prevencija bolesti

Muškatle su podložne raznim bolestima, pa je važno redovno ih pregledavati i otklanjati obolele delove. Povedite računa o bakterijskoj pegavosti lista, koja može oštetiti vaše biljke.

Pazite na ove detalje i vaše muškatle će vam se odužiti dugim i bujnim cvetanjem, donoseći vam radost tokom cele sezone.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.