U trendu

Većina ljudi ne čisti ova mesta u kući, a trebalo bi; Prepuna su bakterija

Svi znamo da se pranje sudova, usisavanje tepiha i brisanje kuhinjskog poda i prašine redovni koraci u čišćenju kuće, ali neke stvari često zaboravljamo da očistimo.

Možda je to zato što smo zauzeti, nismo sigurni kako da očistimo te predmete ili potajno ne želimo da očistimo tu smrdljivu kantu za smeće – bilo koji da je razlog, jednostavno ne stavljamo te predmete na raspored čišćenja.

Ali baš kao što je pranje posuđa važan deo znanja kako očistiti kuhinju, a ribanje WC-a ključno za čišćenje kupatila, važno je ne zanemariti čak ni zadatke koji se najviše zaboravljaju.

Ako imate osećaj da postoje stvari koje verovatno ne perete dovoljno, donosimo savete stručnjaka koji će vam pomoći da svoj dom dovedete u red.

Jastuci

Naravno da perete svoje posteljine i jastučnice, ali kada ste zadnji put bacili jastuke u pranje? Šanse su da je prošlo predugo. A to je važno jer jastuci skupljaju prašinu i bakterije. Morate ih dobro oprati kako biste se rešili znoja, mirisa, bakterija, ulja za telo i grinja. Kao dodatni bonus, redovno oprani jastuci trajaće duže, prenosi Reader’s Digest.

Jastuke bi trebalo prati dva puta godišnje. Ako živite u toploj klimi, povećajte to na svaka tri meseca.

Prvo proverite oznaku. Neki se jastuci ne mogu prati u mašini. Srećom, svaka vrsta jastuka, može se prati ručno. Napunite kadu toplom vodom i nekoliko kapi deterdženta. Potopite jastuk i nežno ga stisnite. Dobro isprati.

Ako se vaši jastuci mogu prati u mašini za pranje veša, sledite uputstva na etiketi i perite dva po dva kako biste uravnotežili mašinu. Ako se mogu sušiti u sušilici, stavite ih na blagu temperaturu i ubacite teniske loptice kako se ne bi zgrudvali. Ako jastuci nisu sigurni za sušilicu, zamotajte ih u peškire da upiju većinu vlage, a zatim ih osušite na vazduhu.

Pod ispod nameštaja

Osim ako rutinski ne tražite izgubljene čarape ili dečje igračke, lako je zaboraviti koliko se prašine može skupiti ispod nameštaja.

Jednom mesečno bi trebalo da očistite pod ispod nameštaja. Ako imate drvene podove ili pločice, poslužiće krpa za prašinu s dugom drškom, ali za područja s tepihom koristite usisivač.

Posuda za pribor za jelo

Posegnete za viljuškom i zajedno s njom ugrabite i nekoliko, ko zna koliko starih, mrvica. Bez obzira koliko pazili da se to ne dogodi, najčešće je to neizbježan scenario većina kuhinja.

Otprilike jednom mesečno bi trebalo izvaditi sav pribor za jelo i očistiti posudu.

Predlog za čišćenje: Pomešajte vodu i sirće, u odnosu 2:1, u boci s raspršivačem ili i upotrebite to da obrišete posudu.

Daljinski upravljač

Ovaj uređaj dele svi u vašem domu, što znači da ima brojne prilike da skuplja klice. Upravo zbog toga što je veliki izvor klica je važno da ga ne zanemarite kada čistite svoj dom.

Bilo bi najbolje da vam u naviku uđe da jednom nedeljno obrišite daljinski upravljač maramicama za dezinfekciju kako biste ubili klice, naročito tokom sezone prehlade i gripa.

Što se tiče TV ekrana, brzo nedeljno brisanje krpom od mikrovlakana trebalo bi da bude deo održavanja vašeg televizora.

Mašina za pranje posuđa

Redovno čišćenje mašine za pranje posuđa ključno je za efekat pranja i dugovečnost uređaja.

Nastojte da svoju mašinu za pranje posuđa očistite jednom mesečno ili svaki drugi mesec ako je ne koristite tako često. Obratite posebnu pažnju na odvodno crevo i pod mašine za pranje posuđa.

Koristite način samočišćenja ako ga vaša mašina ima. Ako vaš uređaj nema tu opciju, sirće je odlično prirodno sredstvo za uklanjanje naslaga deterdženata ili mrlja od tvrde vode.

Prozori

Iako je većina svesna da bi to trebalo da radi, to je i dalje posao koji mnogi ne vole. Međutim, njihovo redovno čišćenje produžiće životni vek ove velike investicije.

Prozore bi trebalo čistiti dva do četiri puta godišnje. Prašina i prljavština nošena vetrom zapravo može nagrizati staklo, a te nesavršenosti prirodno skupljaju prljavštinu tokom vremena.

Kante za smeće

Čak i ako marljivo iznosite smeće, kuhinjske kante za smeće nekako uvek postanu prljave i smrde.

Trebalo bi ih čistiti svakih nekoliko nedelja ili barem jednom mesečno.

Najpre uklonite sav otpad i ostatke hrane. Zatim je iznesite napolje ako je moguće i poprskajte je baštenskim crevom. Ako nemate tu mogućnost, poslužiće i kada ili tuš. Oribajte kantu iznutra i spolja netoksičnim sredstvom za čišćenje, kao što je sredstvo za pranje posuđa ili sirće i voda. Zatim dobro isperite kantu za smeće.

Dezodorišite i uklonite mrlje tako da unutrašnjost pospite sodom bikarbonom, izribate u pastu i ostavite nekoliko minuta. Ponovno isperite i ostavite da se osuši na suncu, prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar