U trendu

Večita dilema: Da li je bolje otvoriti ili zatvoriti prozore tokom nesnosnih vrućina?

Kada temperatura naraste, a vi nemate klimu, da li je bolje širom otvoriti prozore ili ih držati zatvorene ceo dan?

Mišljenja su podeljena. Neki kažu da je poželjno otvoriti prozore i pustiti što više vazduha, dok drugi misle da ako želite da se zaštitite od nesnosne vrućine, bolje je prozore zatvoriti. Na kraju krajeva, izbor zavisi uglavnom od ličnih preferencija, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Postavlja se pitanje da li je štetno da prozori budu zatvoreni baš ceo dan?

Redovna ventilacija prostorije je važna u bilo koje doba godine

Istraživanja pokazuju da se kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima (kućna kancelarija, čak i u spavaćim sobama!) brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmereni nivoi CO2 značajno su premašili preporučene vrednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75 posto veći.

Loš kvalitet vazduha ne utiče negativno samo na vaš san, već i dodatno narušava vaše opšte zdravlje i blagostanje, radnu efikasnost i koncentraciju.

Naučnici s Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dve poslednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluke na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobijenih rezultata istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog gasa značajno usporava misaone procese.

Za referencu: nivo ugljen-dioksida na otvorenom je oko 380 na milion čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja) – u prenatrpanim kancelarijama ili salama za sastanke nivo često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na milion čestica, kažu naučnici.

Naravno, ne smemo zaboraviti da su u vazduhu prisutni i drugi zagađivači, a ni činjenicu da veća vlažnost vazduha čini toplotu još neprijatnijom, što takođe može otežati održavanje koncentracije.

Šta se najčešće preporučuje na vrućini?

Zbog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provetreni čak i kada temperature narastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom celog dana poželjno je samo kada niko nije u kući.

Ako pak provodite veći deo dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je napolju jako toplo. Idealno je napraviti promaju i nakon toga odmah zatvoriti prozore da biste se zaštitili od vrućine.

Kada nas uhvati toplotni talas, optimalno je provetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tokom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.