U trendu

Velika greška: Tepih ne smete ovako čistiti

Nismo ni znali da grešimo….

Poznata engleska tiktokerka An Rasel na svom TikTok profilu svakodnevno objavljuje video snimke koji nam mogu uštedeti vreme i novac. Saveti su vezani za opšte životne navike – lična higijena, čišćenje kuće i radnog prostora, prehranjvanje i slično, a njen profil broji preko 8 miliona lajkova.

Jedan od zanimljivih videa je bio onaj u kojem An govori gde grešimo prilikom pranja tepiha.

Jedan korisnik je postavio video da tepih treba čistiti tako što pospete deterdžent po njemu, ostavite da odstoji a zatim ga usisate usisivačem. – Međutim, ovo vam može doneti više štete nego koristi – kaže An u svom videu.

Usisavanjem nema nikakve šanse da pokupite sav prašak sa tepiha! Ukoliko imate decu ili kućne ljubimce, ostaci praška za veš mogu stvoriti jake alergijske reakcije na njihovoj koži.

Takođe, ukoliko se prašak ne odstrani u potpunosti sa tepiha, može doći i do pojačanog prljanja zbog zadržavanja čestica, koje posle izvesnog vremena postaju lepljive i postaju pravi rasadnik bakterija i prljavštine.

Vaš tepih će ipak najbolje oprati mašina za pranje tepiha, ne postoji nijedan brzi trik sa kojim ćete se skroz rešiti prljavštine.

Svežinu tepiha posle pranja možete sačuvati posipanjem vrlo male količine bebi pudera po njemu. On je blag za kožu, tako da ne može izazvati alergijsku reakciju ni kod dece ni kod ljubimaca.

Preporučuje se trešenje tepiha barem jednom mesečno, ukoliko u domu imate i ljubimca koji se linja, tepih bi trebalo tresti makar na dve nedelje.

Ukoliko u domu nemate mašnu za dubinsko pranje, možete angažovati tepih servis. Obratite pažnju na cenu usluge koja se može veoma razlikovati od servisa do servisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar