U trendu

Ventilator vam je prašnjav i prljav? Evo kako ga možete očistiti za samo 10 minuta

Ventilatori tokom leta rade svaki dan, a često i po ceo dan, pa nije ni čudo da se na njima s vremenom skupe prljavština i prašina a iako ona nije oku uvek vidljiva, potrebno ih je redovno čistiti. Bez obzira na to koju vrstu ventilatora imate, čišćenje prašine i prljavštine lako je obaviti za samo nekoliko minuta, a sve što vam je potrebno je nekoliko jednostavnih sastojaka, piše Express.

Za smanjenje alergija i iritacije od prašine ključno je održavati ventilator čistim, kao i održavati mu motor u dobrom stanju. Podni, stoni i prozorski ventilatori obično su lagani i prenosivi, što ih čini lakima za brisanje i pranje, a kako biste bili sigurni da je svaka mrvica prašine uklonjena s rešetki, čišćenje treba da se sastoji od više koraka, počevši od usisavanja.

Uklonite prašinu usisivačem

Koristeći ručni ili obični usisivač s nastavkom za prašinu pažljivo prođite preko obe strane i baze, i što je više moguće između lopatica. Ako vam je teško da dođete do tih mesta, uzmite fen za kosu i njime duvajte u ventilator kako biste raspršili čestice. Ako je moguće, to uradite napolju kako biste izbegli širenje prašine po kući.

Ponovo prebrišite vlažnom krpom

Vlažno brisanje prašine najbolje je za prikupljanje čestica s ventilatora. Uzmite krpu od mikrovlakana i isperite je pod malo vode iz slavine, kako biste je lagano navlažili pa obrišite sve mrlje s ventilatora, obraćajući posebnu pozornost na bazu i kućište.

Očistite lopatice

Ako ne možete pristupiti lopaticama ventilatora, najbolji način za čišćenje je korišćenje spreja za čišćenje pa uključivanje ventilatora na pet minuta. Osim spreja možete koristiti i mešavinu alkoholnog sirćeta, nekoliko kapi eteričnog ulja i kašiku sode bikarbone koje možete pomešati u boci s rasprašivačem i naprskati po rešetkama ventilatora. Nakon što ste poprskali tečnost plastičnom kesom pokrijte ventilator i uključite ga na nekoliko minuta. Kesa bi trebalo da uhvati svu prljavštinu koja se izduvava dok se ventilator vrti, ostavljajući lopatice bez prašine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)