U trendu

Veoma je zgodno imati ga u kući: 5 iznenađujućih situacija u kojima pomaže čuveni WD-40

Zadovoljstvo je otkriti da proizvod koji već posedujete može da se pomogne u mnoštvu kućnih zadataka, posebno u trenutku kada svi pokušavamo da uštedimo novac.

Svestrani trikovi koji uključuju prirodne sastojke iz kuhinje što su soda bikarbona i destilovano alkoholno sirće, ali, verovali ili ne, WD-40 takođe ima mnogo više namena od onoga za šta je izmišljen.

Tačan koktel sastojaka u WD-40 je strogo čuvana tajna, ali pripada porodici proizvoda na bazi ulja koji se nazivaju „lubrikanti koji potiskuju vodu“. Iako je to najpoznatiji brend, postoje i drugi proizvodi koji rade sličan posao, kao što su AC-90 ili GT85.

Evo pet praktičnih upotreba ovog posebnog maziva u spreju koje bi vas mogle iznenaditi.

1. Oslobodite se žvakaće gume

Otkrivanje sažvakanih žvakaćih guma zalepljenih na dnu cipela, na odeći ili na tepihu nikada nije prijatno, ali WD-40 može pomoći da je se rešite. Za šta god se zalepila žvakaća guma, počnite tako što ćete je sastrugati što je više moguće tupim nožem, a zatim poprskajte gumeno područje mazivom.

Ako imate posla sa žvakom na đonu cipele, sada bi trebalo da možete jednostavno da obrišete olabavljenu žvaku ili da je skinete. Čačkalica može pomoći da se žvakaća guma izvuče iz đona obuće.

Ako uklanjate žvaku sa tkanine ili sa tepiha, ostavite proizvod da deluje nekoliko minuta nakon laganog prskanja.

Za tepihe, koristite tupi nož da uklonite preostalu žvaku iz gomile tepiha, a zatim obrišite zahvaćeno područje papirnim ubrusima da biste uklonili višak spreja. Možda ćete morati da potražite specijalizovani proizvod za čišćenje tepiha ako sprej ostavi trag.

Za tkanine, koristite tupi nož da nežno sastružete ostatke žvake – možda ćete morati da ponovite postupak prskanja i struganja nekoliko puta. Ako ovo ostavlja vidljivi masni trag na tkanini, utrljajte tečni deterdžent u područje pre pranja kao i obično.

Kao i kod svakog proizvoda koji koristite na tepihu ili tkanini, najbolje je prvo testirati postojanost boje na neupadljivom području.

2. Otpustite zaglavljene šolje i čaše

S vremena na vreme možete otkriti da su naslagane čaše ili šolje postale tako čvrsti prijatelji u kuhinjskom ormanu i da se ne mogu razdvojiti. Ne paničite. Poprskajte malo WD-40 oko oboda čaše ili šolje u kojoj je druga zaglavljena. Ostavite minut da se proizvod raširi, a zatim razdvojite. Moraćete da posle toga temeljno operete obe čaše ili šolje da biste uklonili sve tragove spreja pre nego što u njima poslužite piće.

Da biste izbegli da se ovo ponovi, ostavite posuđe i stakleno posuđe da se ohladi na sobnu temperaturu nakon pranja pre nego što ga složite u orman.

3. Uklonite tragove nalepnica

Uklonite lepljive, lepljive ostatke koje ostaju posle skidanja nalepnice tako što ćete prskati zahvaćenu površinu sa WD-40, sačekati minut ili duže, a zatim jednostavno obrisati mekom krpom ili papirnim ubrusima.

4. Nerđajući čelik će zablistati

Vremenom, površine od nerđajućeg čelika, kao što su poklopci za kante, mogu razviti prugaste tragove koje je teško ukloniti. Poprskajte meku krpu sa malo WD-40 i koristite ovo za poliranje površine. Nastavite sa brzim poliranjem nenaprskanom površinom krpe ili sjajem finom krpom za čišćenje od mikrovlakana.

5. Uklonite tvrdokorne mrlje

Uklanjanje masnih mrlja, poput katrana, krema za cipele, masti za bicikle, bojica i karmina, sa odeće može biti noćna mora. Zaprljano područje stavite na stari, čisti peškir ili nekoliko papirnih ubrusa, a zatim poprskajte WD-40.

Sačekajte nekoliko minuta, a zatim nežno obrišite čistom krpom ili papirnim ubrusima. Čim mrlja počne da se prenosi na krpu ili papirne peškire, pronađite čistu površinu da nastavite sa brisanjem. Radite od spoljašnje strane mrlje ka unutra kako biste izbegli njeno povećanje. Utrljajte tečni deterdžent u zaprljano područje pre pranja kao i obično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)