U trendu

Veruje se da ovaj cvet ima magičnu moć

Veruje se da ovaj cvet donosi sreću i moć!

Hrizantema ili jesenja ruža jedan je od najlepših cvetova tokom jeseni. Tokom jeseni nam često nedostaje veselih boja, ali hrizanetem u raznim nijansama su tu da bi vam donečle pravu paletu šarenila i lepote.

Hrizantemu često nazivaju i „zlatni cvet“. Potiče iz Azije, tačlinije iz Kine , odakle i postoji verovanje da ovaj cvet privlači srećne okolnosti u naš život.

Ona je nosilac moćne Jang energije i predstavlja direktnu vezu sa Suncem. U nekim kulturama hrizantema predstavlja simbol jednostavnosti i lakoće življenja, a u Japanu se svake jeseni održava Festival hrizantema poznatiji kao Praznik sreće.

U Americi se takođe hrizantema smatra za cvet radosti,a li u Evropi se često povezuje i sa simbolom smrti, pa se nose na sahrane i groblja.

Australijanci najčešće poklanjaju ovaj cvet svojim majkama kako bi im ukazali na ljubav i poštovanje.

Hrizanteme takođe imaju i različitu simboliku u zavisnosti od boje cveta. Bela hrizantema simbolizuje istinu, koristi se u meditaciji i ukazuje na jasnoću misli.

Ljubičasta je simbol otmenosti i plemenitosti, a za plavu se veruje da donosi smirenost i inspiraciju.

Narandžasta je simbol napretka i topline, crvena je znak ljubavi i pojačanih strasti, a za žutu severuje da označava neuzvraćenu ljubav

Na Istoku postoji verovanje da jedna latica hrizanteme u čaši vina donosi dug i zdrav život.

Hrizanteme daju posebnu čar jeseni, i u koju god simboliku da verujete, svakako će im pogled na njih izmamiti osmeh na lice i doneti optimizam. One vam daju divnu energiju,a zauzvrat traže samo zaštitu od vetra i puno svetlosti.

Da li vi u svom domu ili bašti negujete hrizanteme?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.