U trendu

Veruje se da voda i šećer čine da BILJKE brže rastu i cvetaju, ali da li je to istina?

Mit ili istina?

U procesu fotosinteze, biljke koriste energiju, ugljen-dioksid, mineralne materije iz zemljišta i vodu za proizvodnju  šećera, koji omogućava biljci da živi i napreduje.

Sa poznavanjem ovih elementarnih stvari iz biologije, ljudima se javila ideja da je prehrana biljke šećerom dobra i korisna ideja, jer će omogućiti da biljka brže raste i lepše cveta.

Pretpostavlja se da šećer obezbeđuje dodatne ugljene hidrate koje biljka upija preko korena.

Za pripremanje ove dohrane, šećer se obično meša sa vrućom vodom, a kada se jedinjenje ohladi, biljke se njime zalivaju.

Biljke zapravo nemaju sistem koji bi omogućio apsorpciju tog šećera. Štaviše, šećer koji proizvode je glukoza, monosaharid, dok su šećeri iz prodavnice koje konzumiramo složeniji šećeri, odnosno polisaharidi, koji se teže razgrađuju.

Pored toga što biljka svojim korenjem ne može da upije te šećere iz zemljišta, oni dodatno blokiraju cevčice u korenju, zbog čega se biljkama otežava i primanje vode, što neminovno dovodi do sušenja.

Biljke same proizvode šećer koji im je neophodan za rast i razvoj, a dodatavanje šećera u vodu za zalivanje im samo šteti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar