U trendu

Veš mašina će godinama raditi kao prvog dana: Samo je očistite sa ova 2 jeftina sastojka

Svi znamo da je soda bikarbona sastojak koji ima veliku primenu u skoro svakom domaćinstvu. Uz sirće, ona postaje moćno sredstvo koje će ukloniti i najupornije fleke, ali i dezinfikovati i očistiti čak i najuporniji kamenac, zapušene cevi, naslage prljavštine i drugo.

Kako deluje ova kombinacija?

Soda bikarbona je prirodni dezodorans i fini abraziv, što je dobro za upijanje neprijatnih mirisa i čišćenja. Alkoholno sirće je dobro za uklanjanje tvrdokornih mrlja ili nataloženog kamenca.

Kombinacijom ova dva sastojka meša se kiselina (sirće) i baza (soda bikarbona), što stvara ugljeničnu kiselinu koja se odmah deli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mehuriće i hemijsku reakciju prilikom tog procesa idealnu za skidanje nataloženog viška.

Mašina će biti kao nova

Sigurno vam se bar jednom desilo da kada izvadite veš iz mašine, on nema očekivani miris. Ovaj aparat se u mnogim domaćinstvima koristi svakodnevno, ali retki znaju da i njega treba očistiti s vremena na vreme. Mašina će trajati duže, veš će prati efikasnije i neće biti neprijatnih mirisa.

Izvadite fioku sa pregradama za prašak i omekšivač i potopite je u rastvor sode i sirćeta. Ostavite da stoji neko vreme, a onda starom četkicom za zube ili sunđerom očistite ostatke nečistoća.

U dozer potom sipajte oko 20 grama sode bikarbone, a u deo za omekšivač sipajte 2 dl alkoholnog sirćeta. Napravite smesu od još 20 grama sode bikarbone i 2 dl sirćeta i tu smesu sipajte direktno u prazan bubanj.

Uključite program za otkuvavanje veša (90 ili 95 stepeni, zavisi od modela aparata) i pustite da mašina odradi ostatak.

Alkoholno sirće će odraditi sav posao dezinfekcije, jer očisti ne samo bubanj mašine za veš, već prodre i u crevo i odvod odakle će ukloniti nagomilani kamenac.

Ovaj postupak ponavljajte na svaka tri meseca i mašina će godinama raditi kao prvog dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar