U trendu

Veš ne miriše posle pranja a stavili ste omekšivač? Evo gde grešite

Oko pranja veša mislimo da znamo sve, ipak često nam neke stvari promiču

Čini se da nema lakšeg posla od pranja veša u mašini. Međutim, čak i ovaj trivijalni posao ima mnogo više “zamki“ nego što ste mogli da zamislite.

Preterano visoka temperatura vode

Odeća će duže zadržati svoj oblik i boju i istrošiti se sporije ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća imate dobru mašinu i prašak. Samo stvari kao što su posteljina ili peškiri mogu se prati na 90 ° C za dezinfekciju. Sve ostalo morate prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti posudu za prašak i uzrokovati neprijatan miris, a previše omekšivača čini da se odeća teže ispire. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite da koristite mericu. Ako su vaše stvari jako prljave, koristite drugi način pranja ili pokrenite dva ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odeću

Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje. Međutim, tokom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odeće ili drugih predmeta od mikrofibera, elastina ili spandeksa.

Prekomerno pranje farmerki

Proizvođači teksasa imaju radikalno mišljenje o ovoj tački: oni savetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže. Ako niste spremni da slede ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 meseci, u zavisnosti od toga koliko često nosite farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tela.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utiče na vašu odeću nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete greške:

– Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suvu i osetljivu tkaninu.

– Nemojte kačiti pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.

– Pre kačenja veša, protresite ga kako biste sprečili gužvanje.

Loše održavanje mašine za veš

Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u mašini tokom vremena, pre ili kasnije će doći na vašu odeću, što će dovesti do loših mirisa i belih mrlja. Da biste to sprečili, sledite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

– Ispraznite mašinu nakon svakog pranja.

– Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

– Redovno osušite pregradu za deterdžent.

– Jednom mesečno, upalite mašinu “na prazno“ s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar