U trendu

Veš neće mirisati i biti čist: Ovu grešku pravimo kad stavljamo prašak za veš

Koliko koristite praška vi stavljate u mašinu prilikom pranju odeće? Kladimo se da grešite u proceni, a evo kako ćete to da proverite

Iako na svakoj kutiji deterdženta imate preporuku koliko treba sipati u mašinu, većina proizvođača u preporukama preteruje, kako biste trošili više proizvoda.

A ne samo da prevelika količina deterdženta šteti budžetu – šteti i odeći jer ako stavljate više nego što je potrebno, ostaće bele fleke, a višak deterdženta će i zapušiti odvode, pa će mašina trošiti više struje za pranje.
– Pre svega, važno je naglasiti da višak deterdženta ne znači i čistiji veš, iako većina tako misli, pa ljudi zato neumereno sipaju prašak, a zapravo time samo oštećuju odeću i mašinu. Za dobro pranje veša ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga i rad deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizovana, veš će biti čist – kaže Mari Galjardi, specijalista za rublje i tester u jednoj kompaniji.

Kako ona savetuje, bitno je da odaberete najvišu moguću temperaturu, jer viša temperatura znači i čistiji veš.

– Izaberite i program sa dužim i dodatnim ispiranjem. Što se deterdženta tiče, bitno je da je kvalitetan. Moguće je da na uputstvu piše da koristite više deterdženta nego što je potrebno. To ćete znati ako se veš jako peni još u ciklusu pranja.

Ako se to dešava, prvo probajte da na ambalaži pronađete najmanju moguću preporučenu količinu deterdženta. Ako nije navedeno, prosto smanjujte količinu dok ne nađete idealnu meru – kaže ona, dodajući i da je najpametnije da prašak izmerite, a ne da ga sipate direktno u mašinu, jer ćete samo tako uvek sa sigurnošću znati koliko ste sipali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar