U trendu

Više ga nikada nećete baciti: 10 super načina kako da (ponovo) iskoristite talog kafe

Retki su oni koji ne piju kafu. Bez obzira uživate li u njenom ukusu i mirisu ili ona služi samo za posete gostiju, jedno morate znati – talog kafe može se iskoristiti na još nekoliko dobrih načina u svakom domaćinstvu.

Evo najboljih 10 koji će vas sigurno iznenaditi:

Za miris

Posušite talog kafe pa ga stavite u neku posudicu, pa u frižider ili zamrzivač – to će vam neutralisati neprijatne mirise. Isto tako možete ga trljati i s rukama imaju li one neprijatan miris od nečega, prenosi Net.hr.

Hrana  za biljke

Imate li biljke poput azaleje ili kamelije koje preferiraju kisela tla biće vam zahvalne ako ih ‘počastite’ s ostacima vaše jutarnje šoljice kafe. Talog dodaje hranjive materije u kompost.

Odbija bube i insekte

Pospite talog na mesta s kojih želite da se rešite mrava, to će ih oterati i držati daleko. Na isti način kafa deluje i na puževe i razne druge insekte.

Prirodna boja za tkanine

Umočite li talog u vruću vodu možete dobiti smeđu boju za tkanine, papir, pa čak i uskršnja jaja.

Vidno smanjuje ogrebotine na nameštaju

Ogrebotine na drvenom nameštaju trenutno nestanu kada utrljate malo taloga kave pomešane s pastom za poliranje i toplom vodom. Ponavljajte postupak tako dugo dok ogrebotina ne bude iste boje kao okolna površina.

Sredstvo za čišćenje

S obzirom da je abrazivna, kafa je odlična za čišćenje masnih i prljavih površina. Koristite je samu ili u kombinaciji s malo deterdženta za suđe.

Odbija vašeg kućnog ljubimca

Da biste sprečili da vaša mačka ‘okupira’ celi vrt kao njenu osobnu odaju pospite malo taloga kafe pomešanog s korom narandže oko biljka koje ne želite da dira.

Povećajte rod šargarepe koju sadite

Pomešate li sveži talog kafe sa sitnim semenjem šargarepe prilikom sadnje, imaćete bolji urod, što će pomoći i da oterate razne crve koji napadaju šargarepu.

Zadržava prašinu

Pre nego prionete čišćenju kamina, bacite talog kafe preko pepela kako biste sprečili da se prašina diže po celom stanu.

Smanjuje celulit

Ne, ne šalimo se! Uzmite oko dve kašike mlevene kafe, nanesite je na vlažnu kožu i masirajte oko 5 minuta kritične zone.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.