U trendu

Više ne morate satima ribati staklo na rerni: Očistite ga za tren oka uz pomoć jednog sastojka iz kuhinje

Koliko puta vam se desilo da odlučite da očistite određeni uređaj tek kada je iz njega počeo da se širi neprijatan miris ili kada više niste mogli da vidite kroz „vrata” u njegovu unutrašnjost. Uzmimo za primer rernu. Ako sačekamo da se rerna ohladi i obrišemo je odmah nakon pripreme jela, najverovatnije ćemo izbeći nakupljanje zagorele masti i naslage masnih para na zidovima i staklu vrata. Svakim novim zagrevanjem rerne, ili pripremanjem obroka, ove naslage će se dodatno učvrstiti i širiti neprijatne mirise, a da ne govorimo o tome da će za njihovo uklanjanje biti potrebni sati i sati ribanja.

U ovakvim situacijama mnogi će pribeći agresivnim hemijskim agensima kako bi što pre „istopili“ ove tvrdokorne ostatke, ali ne samo da ovi proizvodi mogu oštetiti materijal, već ako se ne operu dobro, postoji rizik od njihovog mogućeg kontakta sa hranom, što je veoma problematično.

Iz tog razloga mudre domaćice same pripremaju sredstvo za čišćenje, i to od sastojaka koje već imaju kod kuće.

Reč je o sodi bikarboni koju treba istrljati aluminijumskom folijom. Najpre se na staklo sipa kipuća voda i preko se nanese šoljica sode. Područje se zatim riba lopticom aluminijumske folije koja efikasno uklanja svu masnoću i zagorele ostatke sa stakla rerne. Na kraju se ostaci uklanjaju vlažnom krpom i staklo prebriše suvom krpom od mikrofibera. Postoji još jedan način povoljnog i efikasnog načina za čišćenje stakla na rerni, ali traje malo duže: smesa pripremljena do sode bikarbone, vode i deterdženta za sudove nanosi se na staklo i se ostavlja najmanje dva sata pre brisanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar