U trendu

Više nikad nećete plaćati majstora: Očistite filter klima uređaja u samo 3 poteza

Klima uređaj može mnogo da pomogne tokom zime, ali je i najpoželjniji uređaj za leto. Zato nemojte da čekate velike vrućine da ga prvi put uključite. Kako bi on savršeno radio i pritom bio dobar za vaše zdravlje, obavezno je da ga pre svake letnje sezone detaljno očistite iznutra.

Zamislite šta je sve završilo u filteru i tokom svih ovih meseci stajalo i taložilo se! Prljav filter znači, verovali ili ne, prljav vazduh koji udišete, a to nije nešto što želite sebi i svojoj porodici!

Umjesto da zovete majstore da obave posao (a i to je legitimna opcija), zašto ne biste sami zavrnuli rukave i pripremili klimu za novu sezonu hlađenja? Možda se čini komplikovano, ali zaista nije. Samo sledite ove korake:

Sigurnost je na prvom mestu, pa najpre isključite uređaj iz struje.

1. Sada skinite prednju masku klime. Obično se ona skida vrlo lako, jednostavnim potezanjem prema sebi. Na nekim uređajima je ipak pričvršćena šrafovima, pa će vam trebati šrafciger.

2. Kad skinete masku, odmah ćete ugledati filter, koji se nalazi upravo iza prednje maske uređaja. Jednostavno ga izvadite, ali pazite na eventualne oštre objekte koji bi mogli da stoje iza njega.

3. Odnesite filter do sudopere, kade ili lavaboa i operite ga. U zavisnosti od količine prljavštine koja se nakupila, najobičnije ispiranje toplom vodom trebalo bi bude sasvim dovoljno. Ako ne, možete da upotrebite sapun ili deterdžent za veš, kao i da ga očistite pomoću četkice za zube.

Na kraju, pobrinite se da je filter potpuno suv pre nego što ga vratite na početnu poziciju. Uglavite ga na mesto s kojeg ste ga skinuli. Obično se čuje “klik” koji sugeriše da je filter pravilno postavljen. I to je sva mudrost!

Pogledajte kako to detaljno izgleda u videu ispod:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.