U trendu

Više štete nego koristi: Ove površine u kući nikad nemojte čistiti sirćetom

Iako je ustaljeno verovanje da sirće čisti sve, prema Američkom udruženju čistača ipak nije tako djelotvoran proizvod kao što smo mislili.

Razblažen vodom do oko pet posto kiselosti, destilovano alkoholno sirće često je hvaljen kao prirodno netoksično čudo za čišćenje koje ubija bakterije, otapa tvrdokorne masne naslage i probija se kroz prljavštine. Mnogi ljudi koriste sirće za razna čišćenja u kući, ali stručnjaci upozoravaju da bi to moglo biti štetno za neke kućne predmete.

Alkoholno sirće dobro je za uklanjanje kamenca u kuvalu za vodu i odličan za pranje prozora na kojima ne ostavlja tragove.

Razlog tome je što kiselina u sirćetu reaguje s organskim hemikalijama koje se nalaze u mrljama i uklanja ih. Ipak, iako uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje, možda ga ne bi trebalo koristiti u ova tri slučaja.

Uprkos tome što ga mnogi ljude koriste na svojim ogledalima, stručnjaci upozoravaju da bi im to zapravo mogli naštetiti. Sirće može da prodre u tanki premaz i nagrize srebrnu podlogu koja svim ogledalima daje njihov sjaj.

Iako to mnogi praktikuju, nemojte koristiti alkoholno sirće za čišćenje veš mašine. Može korodirati gumene i plastične delove mašine, što može dovesti do curenja. Umesto toga koristite proizvod namenjen čišćenju vaše veš mašine.

Isto važi i za uklanjanje kamenca u mašini za pranje sudova. S vremenom sirće može nagristi gumenu britvu na vratima. Korišćenje soli u mašini trebalo bi da spreči nakupljanje kamenca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar