U trendu

Više štete nego koristi: Znate li šta se dogodi kad bacite opušak u kanalizaciju

Zbog bacanja opušaka u kanalizaciju i ostalih oblika neodgovornog ponašanja koje dovodi do zagađenja, do 2030. bi u morima moglo da bude više opušaka nego ribe, prenosi Dnevnik.hr.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Slovenije iz 2019. godine, 17,4 posto stanovništva Slovenije starije od 15 godina definišu se kao redovni pušači, dok 5,8 posto stanovništva kaže da povremeno puši. Rezultati istraživanja nevladine organizacije Ekolozi bez granica pokazuju da veći udeo pušača baca opuške u prirodu umesto u pepeljaru ili smeće.

Većina pušača neispravno odlaže opuške

Istraživanje je utvrdilo da oko 40 posto pušača opušak baca pravilno, odnosno u kantu za smeće, dok 44 posto njih zagađuje okolinu bacajući opuške na zemlju ili travu, pored kontejnera za otpad, u vodu ili kanalizacijski šaht.

Mnogi su uvereni da je bacanje opuška u kanalizaciju odgovornije rešenje od bacanja u prirodu, ali rade istu stvar. Opušci cigareta sadrže plastiku i više od 150 otrovnih materija, koje će i kroz otvor za kanalizaciju pre ili kasnije završiti u našoj okolini.

Kada se opušak baci u kanalizaciju, verovatno će ga zahvatiti filteri gradskog pročistača otpadnih voda, što dovodi do zagađenja blata i ograničenog kompostiranja. Veliki deo tog mulja se spali pa će deo zahvaćenih filtera biti tretiran jednako kao druga spaljena plastika.

Zagađenje hiljade litara vode

Ekolozi bez granica objasnili su da će, ako pročistač ne zaustavi opušak, njegov put biti jednak kao da je bačen direktno u okolinu, samo nešto duži. Jedan opušak može da zagadi hiljadu litara vode i vrlo je važno odlagati ga samo kao mešani komunalni otpad.

Dakle, opušcima nije mesto u kanalizacijama ili kontejnerima za biološki otpad jer će se plastika u filterima cigareta razgrađivati i do deset godina, a u okolinu će se ispuštati i štetni arsen i olovo.

Podaci globalne mreže koja se bori za čišćenje opušaka iz prirode, Let’s Do It World, pokazuju da duvanska industrija svake godine proizvede šest hiljada milijardi cigareta, a oko 75 posto, odnosno 4500 milijardi godišnje, završi u prirodi.

Više opušaka nego ribe

Tri četvrtine ljudi i dalje je uvereno da su opušci većinom sastavljeni od papira ili pamuka te da zbog toga nisu toliko štetni za okolinu, što je pogrešno.

Ako se nepropisno odlaganje ovog otpada ubrzo ne zaustavi, do 2030. će u morima biti više opušaka nego ribe.

Istraživanje je takođe pokazalo da je u kasnim večernjim satima udeo nepropisno odlaganih opušaka bio čak pet puta veći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar