U trendu

Voda za kafu ni slučajno ne sme da provri 2 puta, a evo i zbog čega

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se setimo tek kada je skoro sva voda proključala. Većina samo dospe novu vodu u već proključalu i zakuva kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što pre rešiti.

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživanja pokazuju da se duplim kuvanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vreme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni.

Zato sledeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lenji, već sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.