U trendu

Vodoinstalater upozorava: Ako čujete ove zvukove iz bojlera, nipošto ih ne ignorišite

Vodoinstalaterski stručnjak upozorio je vlasnike kuća na zvukove bojlera koje ne bi smeli da ignorišu. Iako nije svaka buka razlog za zabrinutost, stručnjak ističe određene zvukove na koje treba pripaziti i napominje: „Svaka od njih ima svoje razloge“ – siktanje, kucanje, grgljanje i lupanje su na vrhu liste.

Endi Ker, osnivač i izvršni direktor kompanije BOXT, poručuje vlasnicima bojlera da budu oprezni ako njihov počne da ispušta nepoznate zvukove, savetujući brzu reakciju kako bi se sprečile potencijalne nesreće.

Rekao je: “Zapamtite, nikada ne pokušavajte da išta sami popravite ako niste sigurni. Uvek bis trebalo da pozovete stručnjaka ako posumnjate u zvukove koji dolaze iz vašeg bojlera.”

“Obično se problemi koji uzrokuju buku vašeg bojlera mogu brzo rešiti. Ali ako je vaš bojler star i spreman za zamenu, postoji mogućnost da je problem nešto ozbiljniji. U tom slučaju možda je vreme za novi bojler.”

Zviždanje/šištanje/visok zvuk

Kada je reč o zviždanju, siktanju ili visokoj buci, Ker ističe kuvanje vode kao potencijalnog krivca. Ovaj fenomen se događa kada se protok vode unutar bojlera uspori, uzrokujući pregrevanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića, prenosi Wales Online.

Često ovaj problem proizlazi iz problema s cirkulacijom, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkuliše ispravno. Takvi simptomi mogu ukazivati na neispravnu pumpu ili šire probleme u sistemu centralnog grejanja.

Kuvanje vode može biti značajan problem koji zahteva pažnju inženjera za sigurnost gasa. Uobičajeni uzroci uključuju nakupljanje kamenca, curenje bojlera ili sistema s neispravnom nivoa vode, neispravan termostat koji uzrokuje pregrevanje bojlera i neispravnu pumpu.

Kucanje

Ako primetite zvuk škljocanja ili lupkanja, to može značiti da vaš bojler ima poteškoća s paljenjem. To može biti zbog kvara paljenja.

U takvim slučajevima nije preporučljivo pokušavati sami da rešite problem. Umesto toga, nazovite Gasovod jer bi problem mogao biti povezan s snabdevanjem gasa.

Grgljanje/kapanje/klokotanje

Iako mogu postojati i drugi razlozi, klokotanje obično uzrokuje zarobljen vazduh u vašem radijatoru. Ponekad je zvuk klokotanja iz vašeg bojlera samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu.

Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, savetujemo vam da proverite sledeće:

Odzračite radijator: Klokotanje može poticati od uređaja spojenog na kotao, poput radijatora. Nakon odzračivanja radijatora proverite pritisak u bojleru i po potrebi ga dopunite.

Smanjenje pritiska u bojleru može dovesti do dodatnih problema. Ako šumovi potraju, problem je negde drugdje.

Proverite pritisak vode: nizak pritisak vode mogao bi biti krivac za klokotanje. To možete proveriti na manometru u ormariću bojlera.

Ako je brojčanik u crvenom delu, to znači da je pritisak prenizak i vaš bojler treba ponovno staviti pritisak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.