U trendu

Vojnici je nosili kao amajliju: Srbi veruju da je ova biljka magična, a mnogi nisu čuli za nju

Raskovnik je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki. Može dostići visinu od 60 do 120 cm, a vrste ove biljke u istočnoj Srbiji se smatraju magijskim biljkama.

Najzastupljenije narodno verovanje jeste da je raskovnik prirodna amajlija koja donosi napredak i sreću onome koji ga poseduje. Raskovnik se smatra zaštitnikom kuće i zaštitnikom osobe kojoj daje pozitivnu energiju, napredak i sreću.

Pripisuju joj se mnoga lekovita svojstva, a između ostalog veruje se da je dobra kod:

– Problema sa čirom

– Problema sa varenjem

– Protiv žutice

– Protiv gihta

– Za lečenje astme

– Prirodan je lek za impotenciju kod muškaraca

– Sok od raskovnika pomaže kod katarakte

– Podstiče menstruaciju

S druge strane, narodno verovanje kaže da ova biljka ima nevrovatnu moć da privuče pozitivnu energiju.

O narodnim verovanjima kada je ova biljka u pitanju pisao je još Vuk Stefanović Karadžić u 19. veku. Vuk je u svom Prvom srpskom rečniku za ovu biljku zabeležio: „Raskovnik je neka trava, za koju se misli da se njom, svaka brava i svak i drugi zaklop otvori sam od sebe. Otuda naziv raskovnik, jer raskiva i otvara sve“.

Za ovu čarobnu biljku postoji verovanje da živi samo jedan dan. Verovatno zato što se do nje teško dolazi. Nikne u sumrak, procveta tokom noći i ujutro uvene

Vojnici su u ratovima nosili sa sobom raskovnik u vidu amajlije i onaj ko je kod sebe imao ovu amajliju, ni metak ga nije mogao ubiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.