U trendu

Vratite belinu i sjaj zavesama u samo jednom pranju uz pomoć ova 2 sastojka

Stiglo je lepo vreme i počinje polako pripremanje za veliko prolećno čišćenje. A jedna od najvažnijih koraka u tome jeste pranje zavesa. Tokom zime, naročito u prostorijama u kojima se loži, bele zavese poprimile su sivkasti ton, pa je potrebno dobro ih oprati kako bi im vratili belinu i sjaj. Za to nije potrebno koristiti jake izbeljivače, već su vam dovoljne dve sitnice koje već imate u svojoj kuhinji.

Evo na koji način ćete najbolje oprati zavese i vratiti im stari sjaj.

Za početak skidate zavese pre nego što počnete da skidate paučinu sa zidova, kao i pre brisanja prašine, jer će se u suprotnom samo zaprljati. Pažljivo otkačite sve kuke jednu po jednu, a zatim prvo dobro protresite zavesu, jer ćete tako ukloniti dobar deo prašine. Zatim ga uredno složite i odložite tako da vam ne smeta dok čistite sobu. Nije dobro da zavesa stoji negde u uglu, nasumično zgužvana, jer ćete u suprotnom imati problema sa peglanjem. Takođe, nemojte odmah stavljati zavese u mašinu za pranje veša. Za to morate sačekati dok se priprema sobe ne bliži kraju.

Ako zavese nisu dugo prane ili primetite da su upile dosta duvanskog dima, posivele ili požutele, prvo ih potopite u hladnu vodu u koju ste dodali šaku soli. Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata, zatim ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavese – možete da ih perete ručno ili u mašini, idealno na 30 stepeni, ali ako su bele pamučne zavese možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavese od poliestera ili mešavine – možete ih prati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manje obrtaja.

Zavese od viskoze – možete ih prati ručno ili u mašini na 30 stepeni.

Čipkaste zavese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez ceđenja i ceđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da uopšte ne koristite centrifugu kada perete zavese. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i samo ako imate mašinu za sušenje. U ovom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu za pranje veša kada perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće pomoći.

Prilikom pranja poliesterskih zavesa, vredi dodati malo tečnog skroba u omekšivač, biće lepše ako ih okačite mokre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.