Vratite požuteloj plastici izvornu boju i sjaj: Evo kako da vaši prozori i vrata izgledaju kao novi

Ukoliko vas nerviraju požuteli okviri prozora, utičnice koje više nisu bele boje, daljinski upravljači koji su od stajanja promenili boju – imamo sjajne vesti za vas.

U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to rešiti za tren oka – bez mnogo muke i truda vratićete im sjaj i blistavu belu boju.

Ali zapamtite da to radite pažljivo. Naročito kada imate posla sa elektronskim uređajima. U takvoj situaciji, apsolutno ih moramo prvo isključiti iz napajanja. Takođe ih ne povezujemo odmah nakon čišćenja. Čak i ako to uradimo veoma pažljivo, u njima se može nakupiti vlaga, što će dovesti do kratkog spoja. Stoga, takav uređaj prvo treba ostaviti na duže vreme da se osuši.

Ako je moguće, najbolje je da ih rastavite tako da plastično kućište i elektronika budu odvojeni jedan od drugog. Zatim možemo bezbedno izbeliti kućište, dobro ga osušiti i ponovo sastaviti uređaj.

Pasta za zube

Ispostavilo se da nam pasta za zube može biti korisna. Dovoljno je naneti pastu na plastiku, ispolirati krpom i isprati vodom.

Zapamtite, međutim, da ova vrsta paste sadrži mikrogranule koje mogu izazvati vidljive ogrebotine. Ako je plastika mat, ogrebotine ne bi trebalo da budu vidljive. Pogotovo kada se radi o elementu koji ne posmatramo izbliza (npr. ventilaciona rešetka). U slučaju sjajne plastike, ogrebotine mogu već uticati na njenu estetiku.

Limunov sok za požutelu plastiku

Dovoljno je iscediti limun, a zatim vatom pokriti taj predmet.

Ostavite sok nekoliko minuta, a zatim ga istrljajte vlažnom krpom. Naravno, tretman se može ponoviti ako je potrebno. Ovaj metod neće uvek doneti zadovoljavajuće rezultate, ali u nekim slučajevima može biti dovoljan i nema potrebe da se koriste neka jača sredstva.

Vodonik peroksid

Dame koje se farbaju i posvetljavaju kosu sigurno znaju vodonik peroksid. Ako imate ovu vrstu proizvoda u kozmetičkoj torbi, možete ga koristiti za čišćenje požutele plastike. Dovoljno je naneti ga na površinu. Obmotamo predmet aluminijumskom folijom i stavimo ga na sunce. Zatim, posle sat vremena proverimo tretirani predmet. Samo zapamtite da metalni elementi pod njegovim uticajem mogu korozirati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.