U trendu

Vreme je da presadite svoju orhideju: Uz ovaj trik vaša lepotica cvetaće tokom cele zime

Briga za orhideje je više od povremenog zalivanja. Znati kada je pravo vreme za presađivanje orhideje važno je da bi vaša biljka bila zdrava i cvetala.

Ako želite da vaša orhideja raste punom snagom, morate obratiti pažnju na neke ključne znakove koji ukazuju da je vreme da promenite okruženje i zemljište, prenosi Citymagazine.si.

Kada je vreme za presađivanje orhideje?

Ako primetite da koren visi sa dna saksije ili ide preko ivice, vreme je za veću saksiju. Suviše mala saksija ograničava rast korena, što može negativno uticati na rast orhideje.

Osiromašen supstrat i nedostatak hranljivih materija

Orhideje rastu u supstratu koji se vremenom istroši. Ako podloga izgleda svetla i bezbojna, to znači da u njoj više nema dovoljno hranljivih materija. Osiromašena podloga više ne može pružiti neophodnu podršku za zdrav razvoj orhideja.

Kako pravilno presaditi orhideju?

Prvo, nežno uklonite orhideju iz sadašnje saksije, pazeći da ne oštetite korenje. Uklonite staru zemlju i odrežite suve delove biljke, pazeći da ne oštetite zdrave delove. Zatim presadite orhideju u veću saksiju sa novom zemljom koja sadrži potrebne hranljive materije. Nakon presađivanja, dobro zalijte kako biste podstakli korenje da se prilagodi novom okruženju.

Đubrenje

Pored presađivanja, važno je i đubrenje. Umesto veštačkih đubriva, možete koristiti prirodnu alternativu kao što je đubrenje pirinčem. Pirinač propržite u tiganju, sameljite u prah i koristite kao prirodni izvor minerala za orhideju. Đubrite štedljivo kako ne biste preopteretili biljku hranljivim materijama.

Pravilnim presađivanjem, pravilnom negom korenovog sistema i prirodnim đubrenjem obezbedićete orhideji najbolje moguće uslove za rast, što će dovesti do zdravog i dugotrajnog cvetanja.

Zapamtite da je svaka orhideja jedinstvena, tako da je ključno pratiti njene specifične potrebe za najbolje rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar