U trendu

Vreme je kićenja, dobro pogledajte jelku: Ako među granama ugledate OVO, odmah je iznesite iz kuće!

Ako  odučite da kitite živo drvo, dobro ga pregledajte pre nego što ga unesete u kuću. Ako vidite izraslinu na božićnom drvcu koja izgleda kao čudna šišarka, ali nije, evo šta da uradite.

Božić je neraskidivo povezan sa kićenjem jelke. Oni koji u svoje domove stave živo drvo, ističu da ih u praznično raspoloženje unosi miris omorike u njihovim domovima. Međutim, dobro znamo da jelke mogu da izazovu mnogo nevolja, a ispostavilo se da su igle koje padaju zaista manji problem.

Pre nego što stavite drvo u zatvorenu i toplu prostoriju, dobro ga pregledajte u potrazi za izraslinom koja na prvi pogled podseća na šišarku. Međutim, ono što može izgledati kao šišarka možda i nije.

Kompaktan rast, veličine oraha i boje oraha, je gnezdo insekata, verovatno bogomoljka. Takvo gnezdo može sakriti od 100 do 200 jaja insekata koja će se odmah izleći u kućnim, toplim uslovima i biće ih veoma teško otarasiti se.

Naravno, malo je verovatno da bogomoljke predstavljaju opasnost za ljude, čak i sa svojim retkim ugrizima koji nisu otrovni, ali mogu da se dočepaju praznične hrane.

Pa šta da radimo kada nađemo gnezdo? Ne moramo jelku da bacimo, samo odsečemo deo jelke na kome se nalazi i iznesemo napolje. Tako se oslobađamo opasnosti od izleganja insekata u našem domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.