U trendu

Za ovu biljku kažu da je najbolji prijatelj žena – nema šta ne leči

Virak je poznat pod imenima vrkuta, sitna rosnica, biserak i gospin plašt i često se koristi kao pokrivač tla ili kao ukras uz ivičnjake i baštenske stazice. Pored toga, predivno izgleda u vencima i buketima, bilo u svežem ili sušenom obliku. Reč je o atraktivnoj, višegodišnjoj biljci poreklom iz Turske i sa Karpatskih planina, koja raste u visinu 15–30 cm. U kasno proleće i početkom leta virak proizvodi skoro neprimetne cvetiće.

Preporuke o gajenju ove nežne, lepe i lekovite biljke sa sajta agromedia.rs kažu da virak najbolje uspeva u regijama sa hladnijim letima i na vlažnim, plodnim zemljištima. Ako se gaji u toplijim krajevima, prijaće mu senovita mesta, iako može da podnese dosta sunca.

Evo šta treba da znate o virku

Virak možete da razmnožavate semenom ili deljenjem bokora u proleće ili na jesen.

Poseje ga na otvorenom čim prođe svaka opasnost od mraza.

Seme treba da bude malo prekriveno zemljom i dobro zaliveno. Neki kažu da je sigurnije da napravite rasad u zatvorenom i posle četiri do šest nedelja rasadite u baštu.

Virak je veoma otporna biljka skromnih zahteva. Ne traži posebnu negu niti mnogo đubriva. Redovno se zaliva samo ako je biljka na suncu ili u vreme ekstremnih vrućina. Čak i tada je dovoljno samo vlaženje tla, ne i preterano zalivanje jer ne voli da živi u vodi.

Kad su visoke temperature s velikim procentom vlage u vazduhu, mogu se na biljci pojaviti gljivična oboljenja. To se rešava obezbeđivanjem odgovarajuće cirkulacije vazduha, što će omogućiti da se tlo malo osuši. U takvoj situaciji vetar je dobar saveznik.

Iako lišće virka ostaje poluzimzeleno, zimi bi trebalo uklanjati starije listove pre nego što sasvim pocrne.

Priznat u farmaciji za „ženske probleme“

U narodnoj medicini i farmaciji virak je priznat kao lekovita biljka sa snažnim dejstvom na različite ženske probleme. Nekad su se u medicinske svrhe koristili koren i lišće virka koji su se sakupljali u leto, a najčešće za lečenje modrica i zaceljivanje rana, dok se čaj koristio za ublažavanje menstrualnih bolova. Danas se koristi u alternativnoj medicini kao veoma efikasno sredstvo koje pomaže kod upala, neplodnosti i krvarenja.

Primena čaja

Za pripremu čaja od vrkute tri velike kašike sveže ili suve biljke preliti litrom vrele vode i nakon 20 minuta se čaj procedi i popije tokom dana vrlo topao. Ovako pripremljeni čaj posebno se preporučuje trudnicama jer olakšava porođaj. Taj čaj veoma je delotvoran i kod analnog i vaginalnog svraba, a piju se 3 do 4 šoljice dnevno.

Istovremeno se tim čajem mogu i ispirati dotična mesta. Čaj se takođe može koristiti i za ispiranje gnojnih rana, upaljenih očiju i vlažnih ekcema.

Ako se čaju od vrkute doda malo orahovog lišća, dobija se izvanredan lek protiv krvarenja, posebno nakon saobraćajnih udesa. Piju se 3 do 4 šoljice dnevno tokom dve nedelje. Istovremeno se preporučuje i kupka od vrkute.

Čaj od srebrne vrkute priprema se tako da se jedna velika kašika suvih listova srebrne vrkute prelije s 1/4 l hladne vode, potom se ostavi da zakipi i nakon 15 minuta se procedi. Dnevno se popije ¼  l tog čaja, kao lek koji jača srce i slabe mišiće kod dece i pospešuje izlučivanje vode iz tela. Tom čaju, uglavnom zbog poboljšanja ukusa, redovno se doda malo nane ili matičnjaka.

Postoji i čajna mešavina u kojoj se u jednakim delovima mešaju vrkuta i rusomača (biljka poznata i kao hoću-neću). Dve velike kašike te mešavine preliju se litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procedi. Pije se 1 litar vrlo toplog čaja na dan tokom dve nedelje. Ova čajna mešavina izvanredan je lek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multiple skleroze. Preporučuje se deci sa slabim mišićima jer će se tada dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje i kupka od skuvane vrkute.

Druga vrsta čajne mešavine je da se u jednakim delovima pomešaju vrkuta, kantarion, nana, hajdučka trava i mrtva kopriva. Jednu kašiku te mešavine potrebno je preliti s jednim litrom vrele vode i nakon 3 minuta procediti i staviti u termos bocu. Ta količina čaja pije se tokom dana, tokom dve nedelje. Izvanredan je lek za čišćenje krvi, prenosi Vrtlarica.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.