U trendu

Za put ka uspehu i unapređenju, unesite ove biljke u radni prostor, krenuće vam

Poželeli ste da oplemenite vaš radni prostor, a niste sigurni koje su biljke za to najbolje. Za početak treba da znate da je sjajna ideja da se biljke nađu u vašem poslovnom okruženju jer pročišćavaju vazduh, smanjuju stres, mogu vas zaštititi od prašine, toksina i melanholije, a možete iz njih izvući i povoljnu energiju. Naučnici kažu da ako želite povišicu, najbrži put ka uspehu je da u svoje radno okruženje unesete biljke. Tako je jedno istraživanje britanskih naučnika koje je objavio Univerzitet Eksiter pokazalo da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45 odsto, produktivnost za 40 odsto, a opšte raspoloženje za ćak 50 odsto. Istraživači sa Univerziteta u Eksiteru organizovali su studiju koja je obuhvatala 350 ispitanika podeljenih u improvizovane kancelarije. Svim ispitanicima dodeljen je isti posao, a rezultati su pokazali znatno veću produktivnost i kreativnost na radnim mestima koja su bila okružena biljkama.

Treba da napomenemo da cveće u radnom prostoru upija negativna zračenja elektronskih aparata, a kancelarije su ih prepune. Biljke štite od buke, eliminišu neprijatne mirise i na taj način stvaraju idealne uslove za rad, posebno dok sedite u kancelarijskim stolicama.

A, evo koje će se biljke savršeno ukopiti u svaku kancelariju:

1. Sanseverija (Sansevieria)

Sanseverija, afričko koplje ili indijansko pero je veoma otporna biljka, pa samim tim i savršen izbor ako nemate mnogo iskustva u hortikulturi. Neće joj smetati suv vazduh i manjak sunčeve svetlosti ili ako zbog posla ponekad zaboravite da je zalijete. Iako je neće “ubiti”, manjak nege može uticati na njenu lepotu jer će šare na njenim listovima postati nešto bleđe.

2. Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija pripada sukulentima i veoma je popularna sobna biljka. Idealna je za radni prostor jer prema feng šui filozofiji, zamija aktivira polja sreće i novca i upija negativnu energiju. Nega zamije ne predstavlja zahtevan posao jer joj je dovoljna tek osnovna nega. Potrebno joj je tek jedno zalivanje u mesec dana, a leti nešto češće.

3. Krasula (Crassula ovata)

Krasula ili japansko drvo novca je veoma popularan izbor za kancelarije, jer kako samo ime nagoveštava, prisustvo ove biljke navodno privlači novac. Postoje objašnjenja da listovi biljke sadrže eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti, pa se na taj način postižu bolji rezultati i veća zarada.

4. Potos (Pothos)

Ova puzavica, poznata i pod nazivima Scindapsus i Devil’s Ivy, u srodstvu je sa filodendronom. Scindapsus se vrlo lako gaji i dobro podnosi suv vazduh. Tolerisaće i slabije osvetljenje, a nagraditi vas brzim rastom ako ga zalijete s vremena na vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar