Zablistaće kao nove: Evo kako ćete ukloniti najtvrdokornije mrlje sa kuhinjskih krpa

Da li ste kupili nove kuhinjske krpe i imate utisak da su već oštećeni? Ili su možda vaše korišćene krpe za pranje sudova zaprljane i ne reaguju na redovno pranje?

Ne brinite, postoje domaći trikovi da se rešite tvrdokornih mrlja na kuhinjskim krpama.

Tvrdokorne mrlje su one koje su otporne na pranje i zahtevaju specifičnije metode čišćenja. Na sreću, postoji nekoliko rešenja da se to prevaziđe. Prva stvar koju treba da uradite je da jasno identifikujete vrstu mrlje koju treba tretirati.

Mrlja od ulja, na primer, zahteva drugačiji tretman od mrlja od mastila ili mrlja od kafe. Kada se mrlja identifikuje, tada možete pronaći najprikladniji proizvod za uklanjanje.

Ipak, preporučljivo je koristiti prirodne proizvode na bazi sirćeta, limuna i sode bikarbone. Zaista, ovi proizvodi su mekši i ne napadaju tekstil poput hemijskih sredstava.

Koristite prirodne proizvode za čišćenje kuhinjskih peškira

Tvrdokorne mrlje nije uvek lako ukloniti, ali korišćenjem prirodnih proizvoda možete ih uspešno ukloniti. Prirodni proizvodi su veoma efikasni i mogu biti veoma korisni za čišćenje svih vrsta predmeta.

Možete koristiti limunov sok da odmastite kuhinjske krpe i sodu bikarbonu razblaženu u malo vruće vode da biste ih olabavili. Takođe je moguće koristiti marsejski sapun i suncokretovo ulje, koji su savršeni za davanje neuporedivog sjaja vašim kuhinjskim krpama.

Takođe možete pomešati sodu bikarbonu i alkoholno sirće da biste napravili rešenje koje može da ukloni najteže mrlje sa vaših krpa za suđe. Ovo rešenje je takođe veoma efikasno u uklanjanju prljavštine i prašine, što omogućava postizanje optimalnog rezultata. Važno je pažljivo pročitati uputstva pre upotrebe, kako biste bili sigurni da je vaš proizvod prikladan za vašu vrstu tkanine.

Nanesite posebna sredstva za svaku vrstu mrlja

Važno je da koristite pravi proizvod za svaku vrstu mrlja kako biste osigurali potpuno uklanjanje. Međutim, pre nego što pribegnete jakim hemikalijama, najbolje je isprobati prirodna i ekološki prihvatljiva rešenja. Evo nekoliko specifičnih tretmana koje treba primeniti u zavisnosti od mrlja:

– Masne mrlje su najtvrdokornije. Da biste ih uklonili, pomešajte sodu bikarbonu sa toplom vodom i protrljajte mrlju mekom krpom.

– Mrlje od kafe se mogu tretirati alkoholnim sirćetom ili mešavinom vodonik peroksida i mlake vode.

– Tvrdokorne mrlje od masti od hrane mogu se ukloniti limunovim sokom.

– Mrlje od crvenog vina mogu se izbrisati tako što ćete zaprljano mesto sipati so i trljati limunom presečenim na pola.

– Na kraju, za najteže mrlje koristite maslinovo ulje ili mešavinu limunovog soka i tople vode. Takođe možete dodati sodu bikarbonu da napravite pastu.

Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija

Jake hemikalije su poslednja opcija koju treba razmotriti za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Iako imaju prednost što su efikasni, ovi proizvodi mogu oštetiti tkanine i narušiti njihov kvalitet. Pored toga, neki mogu biti štetni po zdravlje i životnu sredinu, posebno ako ne poštujete uputstva za bezbednost i zaštitu. Zato je najbolje ograničiti njihovu upotrebu što je više moguće.

Postoji mnogo kućnih trikova za uklanjanje tvrdokornih mrlja sa kuhinjskih peškira, a moguće je pronaći onaj koji najbolje funkcioniše za svaku situaciju.

Važno je testirati svaki trik na maloj površini tkanine pre nego što ga upotrebite svuda kako biste bili sigurni da proizvod koji odaberete neće oštetiti krpu.

Jednom kada pronađete pravi metod, lako ćete očistiti krpe za suđe i uživati u čistijoj kuhinji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.