U trendu

Zablistaće punim sjajem: Kako da detaljno očistite kuću od poda do plafona

Otarasite se suvišnih stvari

Kod prolećnog čišćenja najbitnije je rešiti se nepotrebnih i suvišnih stvari iz kuće. Teško je odreći se stvari i sitnica iz prošlosti, ali ukoliko nešto niste koristili proteklih godinu dana, ruku na srce, verovatno možete bez toga.

Napravite plan

Uvek prvo čistite prostorije koje su manje prometne, a zatim se polako prebacujte u prljavije prostorije, kao što je, na primer, kuhinja. Uvek čistite od vrha prema dnu. Neka prljavština pada na prljavi, a ne na čist pod. Takođe, dok usisavate, uvek idite unazad, kako ne biste svuda raznosili prljavštinu.

Krenite od zidova

Zidovima verovatno nije neophodan novi sloj boje, ali detaljno čišćenje prašine jeste. Prebrišite zidove suvom krpom od mikrovlakana. Međutim, ukoliko su zidovi grubo rađeni, bolje koristite perušku.

Prozori i zavese

Ako su zavese preteške za pranje, samo ih malo pokvasite i stavite u sušilicu na 15ak minuta. Za to vreme operite prozore i njihove okvire. Nakon što su prozori oprani, da biste izbegli peglanje, zakačite odmah vlažne zavese.

Venecijaner i roletne

Prebrišite ih vlažnom krpom od mikrovlakana odozgo prema dole.

Ako imate drvene roletne, uvek ih brišite suvom krpom da biste izbegli oštećenja.

Lampe i slike

Brišite ih mokrom krpom, a možete ih i usisati posebnim nastavkom na usisivaču.

Slike i uokvirena ogledala skinite sa zidova i detaljno prebrišite.

Tepisi i podovi

Malo razmaknite nameštaj sa tepiha i pomerajte ga dok usisavate. Ako u vašem domu preovladava parket, najbolje ćete ga očistiti čistačem na paru.

Kupatilo

Kupatilo sigurno redovno detaljno čistite, ali moguće je da zavesu na kadi ne perete često. Operite je u mašini na najnižoj temperaturi (zajedno sa par peškira), a potom je stavite u sušilicu na 10ak minuta da bi se izravnali nabori.

Posteljina

Jastuke, madrace i jorgane odnesite na dubinsko čišćenje i detaljno prebrišite uzglavlja kreveta.

Ustajali vazduh

Osim širom otvorenih prozora, prirodne sveće najbolje će pročistiti vazduh. Preporučujemo sveće sa mirisom lavande koje će odmah doneti novu, prolećnu svežinu u vaš dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.