U trendu

Zaboravite na čišćenje kamenca u kupatilu, ovaj genijalan trik pomoći će da se on uopšte ne taloži

Kamenac se lako prepoznaje jer ostavlja mrlje na slavini, lavabou, bojleru, čajniku, veš mašini, kadi… To je prilično česta pojava u domaćinstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

Za stvaranje kamenca glavni „krivci“ su minerali u vodi, na prvom mestu kalcijum, a potom magnezijum i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.

Kako biste sprečili nakupljanje kamenca, preduzmite sledeće korake.

Koristite omekšivač vode

Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcijum, magnezijum i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spreči pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko „tvrda“.

Koristite filter za vodu

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole…

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno delujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas reši svih briga.

Koristite rastvor sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cevi ukloni kalcijum-karbonat, a najbolje deluje u kombinaciji sa sirćetom. Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to unutrašnjost cevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar