U trendu

Zaboravite na peglanje: Uz ove trikove vaša odeća će se manje gužvati

U kategoriju najomraženijih kućnih poslova većina će vrlo verovatno svrstati peglanje. Dok jednima ne predstavlja problem da satima stoje uz dasku za peglanje (iako takve zaista ne poznajemo), drugima peglanje zadaje poprilične glavobolje. Ako pripadate ovoj drugoj grupi ljudi, onda ćete sigurno vrlo rado isprobati sve moguće trikove i savete koji postoje. U potrazi za rešenjima koja će nas osloboditi peglanja, pronašli smo nekoliko koja deluju obećavajuće.

Držite se ovih savjeta i budi sigurna da će se tvoja odjeća puno manje gužvati pa u većini slučajeva nećeš morati posegnuti za peglom.

Nemoj pretrpavati mašinu za pranje veša

Na mašini za pranje rublja s razlogom piše koliko kilograma odeće stane u bubanj. Nemoj odeću gurati u mašinu na silu, jer osim što se neće dobro oprati, iz mašine će izaći zgužvana. Savet kojeg bi uvek trebalo da se pridržavate je da mašinu za pranje veša nikad ne napunite u potpunosti, tačnije napunite tek 2/3 bubnja. U suprotnom se događa to da je proces pranja i ispiranja naporniji za uređaj, što dovodi do toga se odeća i posteljina na kraju zgužvaju.

Smanjite broj okretaja

Takođe je važno izbegavati jaku centrifugu koja je glavni krivac zgužvane odeće. Većina mašina za pranje veša na našem tržištu ima brzinu centrifuge od oko 1200 okretaja, ali to je prejako. Prilikom te brzine odeća se mnogo lakše zgužva nego kada broj okretaja smanjimo na na primer 600 obrtaja u minutu, što je sasvim dovoljno za uklanjanje 30 do 40 posto vlage, bez da s odeće kaplje voda kada je izvadimo iz mašine.

Ne preskačite omekšivač

Omekšivač je vaš najbolji prijatelj u “igri“ zvanoj pranje odeće. Naime, on omekšava vlakna, čime se smanjuju nabori. Ali, nemojte preterivati s omekšivačem, već dodajte količinu naznačenu na ambalaži i predviđenu za jedan ciklus pranja.

Odeću dobro otresite

Ukoliko kod kuće nemate sušilicu, pripazite da veš okačite na žicu ili na sušač čim mašina završi s pranjem. Ostavite li odeću i posteljinu da se suši u mašini, samo će se zgužvati, ali i izgubiti miris. Pre nego što okačite rublje, svakako ga dobro otresite i izravnajte koliko je god moguće, kako bi se osušilo ravnomerno i pravilno. Ako želite da izbegnete tragove štipaljki, odjeću okačite po šavovima. Džempere dobro poravnajte i pripazite da su dobro rašireni. Odeći ostavite dovoljno vremena da se osuši, ali je ipak ne ostavljajte predugo jer će postati kruta.

Odaberite nežniji program sušenja

Ako ipak preferirate sušenje odeće u sušilici, odaberite program za sušenje na niskoj temperaturi kako ne bi previše osušili rublje. Naime, visoke temperature i preterano sušenje jedni su od najgorih krivaca za gužvanje odeće. Za odeću je mnogo bolje da iz sušilice izađe malo vlažna. Takođe, nemojte puniti sušilicu do kraja jer će to uzrokovati gomilanje, a time i više nabora.

Isprobajte trik s ledom

Trik s kockicama leda navodno je revolucionaran kada su u pitanju nabori na odeći. Dovoljno je da u svoju sušilicu stavite dve, tri kockice leda i odeća će iz nje izaći ispeglana. Trik je isprobao i odobrio veliki broj ljudi na TikToku, a tajna je u tome da led u sušilici deluje poput pare na pegli i sprečava da se odeća presušuje i gužva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.