U trendu

Zaboravite na sečenje luka nožem: Ovaj način je 100 puta bolji i brži, a povrće ne morate ni dodirivati

Ko još voli da seče luk? Pored neprijatnog mirisa, suze su neizbežna posledica seckanja ovog povrća. Od sada ćete to raditi mnogo brže. Odložite slobodno nož u fioku i uzmite drugi kuhinjski alat. Luk možete vrlo jednostavno seći ljuštilicom i viljuškom.

Sečenje luka je važna aktivnost u kuhinji

Luk je važan sastojak mnogih jela i zbog toga smo ga često primorani da ga sitno iseckamo. Kuhinjskim nožem teško je napraviti tanke šnite. Srećom, postoji još jedan provereni način za to.

Kako najbrže iseći luk?

Način sečenja luka koji vam predstavljamo je zaista genijalan. Uz njegovu pomoć možete postići estetski tanke kriške. Takođe, smanjuje rizik od povreda tokom seckanja. Povrće ne morate ni da dodirujete.

Odabranu glavicu luka očistite. Stavite ga na pult, i zabodite viljušku u njega. Pribor za jelo treba biti pod takvim uglom u odnosu na luk da se može udobno i stabilno držati rukom.

Uzmite kuhinjsku ljuštilicu u drugu ruku. Oštricom počnite seći luk. Možete seći cele okrugle kriške ili promeniti ugao i seći manje komade. Uz malo pokušaja i vežbe, dobićete tačno onakav efekat koji želite.

@mumcentral

🧅SLICE ONION WITH VEGGIE PEELER!🧅 No mandolin? No worries! We give this hack a try for ourselves with epic results. 🙌 #kitchenhacks #cookinghacks #cooking #mealprep #tupperware

♬ Flowers – Miley Cyrus

Koje još trikove treba znati o sečenju luka?

Odavno je poznato da sečenje luka izaziva suze. Nažalost, na to smo osuđeni bez obzira na način sečenja koji odaberemo. Međutim, postoji jednostavan trik koji vam omogućava gotovo potpuno uklanjanje neprijatan ishod.

Prilikom sečenja luka oslobađa se određeni enzim. Kada dođe u dodir s našim očima, izaziva osećaj peckanja. Prirodna reakcija na takvu pojavu je suženje očiju. Evo kako to lako sprečiti.

Ova veoma učinkovita metoda sastoji se u prethodnom hlađenju povrća. Pre sečenja dovoljno ga je ostaviti pola sata u frižideru ili zamrzivaču. Ako imamo manje vremena, luk stavimo nekoliko minuta u hladnu vodu. Ova radnja vidljivo će smanjiti lučenje enzima, a time i naš plač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.