U trendu

Zaboravite na so i biber, slavni kuvari koriste ovo umesto njih!

Suvi začini su neizostavni u svakom jelu, ali zbog aditiva koji se dodaju nije preporučljivo da se koriste tako često.

1. Sok od limuna

Dodavanje limunovog soka odličan je način da začinite jelo. Najčešće se dodaje u salate, jela sa mesom, no ako volite kiselkast ukus, kombinujte ga sa pečenjem ili testeninom. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.

2. Sveži začini

Jedan od najjednostavnijih načina da se hrani doda neki ukus je uz pomoć svežih i zdravih začina. Možete da ih dodate svim jelima, a sadrže veoma malo kalorija. Na primer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašičici.

3. Kim

Ovaj začin ima pomalo pikantan ukus, a najčešće se dodaje varivima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, možete da ga dodate i u jogurt, a jedna kašičica sadrži samo tri kalorije.

4. Kari

Ovaj popularni indijski začin možete da dodate prženom povrću ili u jelima sa pirinčem, a odlično ide i uz tofu, neko meso i povrće. Kari sadrži samo sedam kalorija po jednoj kašičici, a jelu daje intenzivan ukus.

5. Đumbir

Sveži đumbir može da se renda i kao takav je idealan dodatak salatama, a ako ga nasečete na tračice i kratko propržite može da se koristi u marinadama ili sa rižotom. Kašičica narendanog đumbira sadrži samo dve kalorije.

6. Ekstrakt supe od povrća

Kao idealan način smanjenja broja kalorija u obroku je zamena ulja ekstraktom od povrća. Sve što treba da napravite je da skuvate supu isključivo od povrća, i onda taj bujon možete da dodate bilo kojoj vrsti jela, pa čak i u pire krompir ili testeninu. Sadrži samo 1 kaloriju na 30 ml, ako u njega niste dodatno dodavali masnoću ili so.

7. Crni i beli luk

Da bi se dodao bogat i intenzivan ukus svim jelima od povrća, umacima i varivima, mesu i ribi, potrebno je samo dodati malo crnog luka ili belog luka. Najbolje je dodati sveži crni ili beli luk, jer se kuvanjem ili prženjem gubi dobar deo ukusa, a dodaje se i masnoća. Kašičica luka u proseku sadrži oko devet kalorija.

8. Aromatizovano sirće

Aromatizovano sirće je jednostavan i niskokaloričan način dodavanja novih ukusa jelima. Sirće će jelu dati kiselost, ali i određenu slatkoću, a njime se prelivaju salate, dodaje se u marinade, gulaše i variva. Sadrži oko pet kalorija po kašičici.

9. Cimet

Ovaj poznati začin intenzivnog je mirisa i njegovim dodavanjem jelu se lako daje sladost. Može da se doda kafi, napicima od vanile, jogurtu ili zobenoj kaši. Sadrži tek dve kalorije po maloj kašičici.

10. Čaj

Čaj može da se koristi kao začin, tj. njegovo lišće, poput origana. Na primer, lišće zelenog čaja možete da dodate u marinadu za piletinu, a omiljeni čaj odlično će se uklopiti u desertima. Sadrži tek jednu kaloriju po kašičici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar