U trendu

Zaboravljena mesta puna bakterija: Ove stvari u svojoj kući ne čistite dovoljno

Održavanje domaćinstva čistim i urednim je beskrajan i često nezahvalan zadatak. Ali, s početkom nove godine, vreme je da promenite svoje navike u čišćenju i jednostavnim savetima stručnjaka učinite da vaša kuća zablista.

Ekspertkinja za čišćenje Linsej Krombi podelila je za The Sun svoje najbolje savete za održavanje domaćinstva te akcijski plan čišćenja koji je lako pratiti, ali i koliko često treba čistiti predmete u svom domu i mesta koje većina nas zaboravlja.

Kante

Kante za smeće mogu biti magnet za muve, naročito dosadne voćne mušice kojih se teško rešiti. Linsej kaže da se isplati isprati ih i koristiti dezinficijens jednom nedeljno.

Ćebad

Ćebići su neophodne za grejanje tokom zimskog perioda, ali mogu skupljati prašinu. Linsej preporučuje da ih čistite jednom mesečno do svaki drugi mesec, zavisno od vašeg domaćinstva. Ako imate kućne ljubimce, jedete večeru na njima ili ih dodiruju lepljivi prsti, potrebno ih je čistiti malo češće.

Pribor za kućne ljubimce

Linsej kaže da bi posude s hranom i vodom svog psa trebalo da smatrate ljudskim tanjirima i čistite ih svaki dan. Zadatak se može umanjiti ako imate tacne koji sprečavaju prskanje i prolivanje po podu. S krevetićem za pse takođe treba postupati kao s ljudskom posteljom i čistiti je jednom nedeljno, osim ako nisu gazili po barama ili blatu, kada će to morati da se obavlja češće.

Pultovi i ormari

Kako bi se izbeglo nakupljanje bakterija i lepljivost, Lansej predlaže svakodnevno čišćenje radnih površina vrućom krpom natopljenom sapunom. Osim slučajnog prolivanja mlevene kafe ili soli i bibera, kuhinjski ormarići ne bi trebalo da budu previše zaprljani. Linsej preporučuje da ih čistite dva puta godišnje i iskoristite to kao priliku da se rešite zastarelih ili neželjenih limenki. Slično je i s policama za knjige, Linsej predlaže temeljno brisanje prašine s tih površina dva puta godišnje.

Zavese

Prozori služe kao barijera protiv prljavštine i prašine koja ulazi od spolja, ali vaše zavese ipak treba povremeno očistiti. Linsej kaže da je jednom ili dva puta godišnje dovoljno. Kako biste izbegli velike račune za hemijsko čišćenje, možete ih lagano usisati, očistiti parom i koristiti sredstvo za uklanjanje mrlja na prljavim delovima.

Krpe za sudove

Prema Linsej, kuhinjske sunđere i krpe za sudove mogu biti prljavije od vaše WC šolje. Insistira na tome da se moraju svakodnevno čistiti i preporučuje da ih stavite na gornju policu mašine za pranje posuđa ili u šerpu ključale vode i izbeljivača ili drugog sredstva za čišćenje.

Ručke na vratima

Ručke na ulaznim vratima moraju se čistiti dva puta nedeljno jer su izložene većem broju bakterija i klica, kaže Linsej. Međutim, možete se izvući s čišćenjem unutrašnjih ručki jednom nedeljno, sve dok svi redovno peru ruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar