U trendu

Zasadite ih sada, uživajte u njima na proleće: Pet biljaka koje treba saditi u oktobru

U oktobru se u vrtu zahuktavaju radovi jer puno toga treba obaviti pre prvog mraza. Ljubitelji cveća znaju da mnogim cvetnicama upravo u oktobru završava sezona, ali isto tako upravo sad je trenutak za sadnju vrsta koje želimo da vidimo na proleće u punom cvatu.

Pre svega tu se misli na lukovice. Pre same sadnje potrebno je odlučiti koje vrste bi želeli da imate u vrtu u proleće i u kojoj boji, a zatim krenite u nabavu. Lukovice su dosta skupe ali nastojite da ne štedite na njima, birajte lukovice koje su zdrave. Želite li pak da imate vrt pun boja i ovu jesen možete nabaviti jesenje cveće koje voli hladnije temperature.

Dan-noć (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15cm. Možete je nabaviti na pijacama, vrtnim centrima ili cvećarama po vrlo povoljnim cenama i to u mnogobrojnim bojama.

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu, a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 stepeni. Ako volite da imate cveće na balkonu, početak oktobra je pravo vreme da letnje vrste zamenite zimskima. Erika je dobar izbor.

Pernecija (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz i lepo ga je videti u vrtu.

Hrizanteme (Chrysanthemum), kao i svaku jesen ljubitelji šarenih biljka su napokon dočekali da krizanteme, margarete, drače i multiflore dođu u cvet. Mnogi ljubitelji cveća ce se složiti da je hrizantema ipak kraljica bašte u kasnu jesen. Potrebno je samo zaštiti je od prvih mrazeva koji ponekad dođu nenadano.

Ako planirate sejanje trave pre zime, oktobar je idealan mesec za to. Za uspešniji rast trave zasejanu površinu dobro je prekriti plastičnom folijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar