U trendu

Zašto je jedna strana aluminijumske folije sjajna, a druga mat?

Jeste li se ikada zapitali zašto je jedna strana folije sjajna, a druga mat?

U prošlosti su ljudi koristili limenu foliju za pakovanje hrane, ali ona nije bila dovoljno savitljiva i ostavljala je ostatke kalaja u hrani. Godine 1910. Robert Viktor Ner patentirao je postupak za kontinuirano valjanje aluminijuma. To je dovelo do osnivanja prve valjaonice aluminijuma u okrugu Kreuzlingen u Švajcarskoj. Pravu popularnost aluminijumska je folija stekla 1911. kada je Tobler iz Berna počeo da koristi aluminijumsku foliju za pakovanje čokolada. Već 1912. aluminijumske folije počeo je da koristi i proizvođač supa Maggi.

Danas se aluminijumska folija koristi skoro svuda jer je izvrsna barijera prodoru kiseonika, vlage, bakterija i virusa, a različite strane aluminijumske folije nisu samo marketinški trik.

Proces proizvodnje aluminijumske folije uključuje valjanje aluminijumskih ploča izlivenih od rastanjenog aluminijuma u valjaonici kako bi se dobila željena debljina folije. Upravo zbog ovog proces nastaje razlika između dve strane. Kako bi se izbeglo lomljenje folije, dva sloja folije se istovremeno stisnu i valjaju. Nakon procesa valjanja, dva sloja se odvajaju i tada su spremna za upotrebu. Strana koja je bila u kontaktu s drugim slojem postaje mat strana, a ona koja nije postaje postaje sjajna strana i zbog toga aluminijumska folija ima dve različite strane.

Iako pojedinci vole da raspravljaju o tome koja je strana “prava” i kako bi se foliju trebalo koristiti, istina je kako ne postoji ispravan način jer su obe strane jednako dobre za sve namene za koje se koriste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)