U trendu

Zašto je toalet papir toliko poskupeo?

Toalet papir je poslednjih nekoliko meseci dosta poskupeo. Tako je nekad koštao oko 300 dinara za 10 rolni, sada . ga retko možete naći za manje od 500. Uzrok ili jedan od uzroka je rat u Ukrajini. Dakle, wc papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a gas je skup, pa je poskupelo sve od papira.

“Fabrike sirovine se pokreću na gas, a na primer pre ove krize cena gasa po megavat satu iznosila je 16 evra dok na današnji dan iznosi preko 270 evra”, kaže u razgovoru za RTL Direkt Jelena Barbir, marketing menadžerka kompanije za proizvodnju toalet papira, a prenosi Poslovni dnevnik.

Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se papir pravi takođe je sve skuplja. Uskoro, govori Jelena, celuloze na tržištu možda više i neće biti, a onda će tek biti problema.

Takođe se jako glasno šuška o mogućim nestašicama što znači da same fabrike sirovine možda neće ni raditi

„Na to se pripremamo kako znamo i umemo. Povećali smo svoje zalihe s današnjih 15 dana na 3 meseca normalnog rada u punom kapacitetu”, dodaje.

I transport i ambalaža takođe poskupljuju što je posredno uticalo na cenu samog toalet papira.

Poskupljuje i drvo

Celuloze nema bez drva, a i stanje u drvnoj industriji daleko je od idealnog. I tu vladaju velike nestašice, cene trupaca sve su više, drvo je sve traženije.

“Tu su se u zadnjih nekoliko godina desile velike promene počevši od covida, dakle u tom periodu su porasle cene, a onda i sada u kontekstu rata u Ukrajini s tim da morate znati da su već prošle godine Rusi najavili da će od 1.1. ove godine zabraniti izvoz trupaca iz Rusije”, rekla je Ana Dijan, iz Hrvatskog strukovnog udruženja drvoprerađivačke industrije.

Kinezi troše više papira nego ikad pre

Uz COVID, rat i zabranu izvoza, zadnji kamenčić u mozaiku skupog toalet papira je i Kina. Promena potrošačkih navika dovela je do toga da Kinezi troše više papira nego ikad pre.

“To je stvorilo pritisak prema zapadu, na prve zemlje koje graniče s Rusijom, a s obzirom na to da se kinesko tržište snabdeva iz ruskih šuma onda je to stvorilo problem”, tvrdi Dijan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar