U trendu

Zašto kupovati mirisne sveće? Napravite ih sami…

Na jednostavan i relativno jeftin način, uz malo slobodnog vremena možete kreirati mirisne sveće po ličnoj želji.

Naime, pravljenje sveća kod kuće omogućiće vam prijatnu, romantičnu atmosferu, a pritom može postati unosan biznis. Nadamo se i da će vam pravljenje sveća doneti opuštanje i relaksaciju, baš kao što je to bio slučaj sa mnogim ženama širom sveta.

Kada nađete vremena i upustite se u avanturu pravljenja sveća morate odlučiti koji ćete vosak koristiti. Na tržištu postoji parafinski vosak koji je na bazi nafte. Njega možete lako pronaći jer se najčešće koristi i samim tim je cena pristupačna, a ako želite prirodnu bazu za sveće iskoristite sojin ili pčelinji vosak. Sojin vosak je sto posto prirodan produkt, napravljen od sojinog zrna. Ipak nije pogodan za pravljenje samostojećih sveća, već sveća koje se nalaze u činijicama i imaju čvrstu podlogu. Pčelinji vosak je najskuplji ali daje blagi miris meda i zdrav je, na prirodan način će osvežiti vaš prostor.

Potrebni su vam fitilji koje možete naručiti putem interneta ili kupiti u većoj količinu u prodavnicama. Ništa ne može da prođe bez eteričnih ulja i ona su pravo blago ručno pripremljenih ukrasnih sveća.

Eterična ulja mogu vas umiriti i sprečiti isušivanje vazduha tokom zimskog perioda u prostorijama, a pravljenjem sveća kod kuće bićete sigurni da udišete kvalitetno i pravo eterično ulje. Možete izabrati miris po želji, mi uglavnom preferiramo lavandu jer je opuštajuća i osvežavajuća. Ovo je osnovni materijal, dok je dodatni materijal sledeći: bokal, posuda koja može da se zagreva, stare novine, staklene teglice koje ste namenili za pravljenje sveća, perlice ili šljokice, makaze, fitilji i nalepnice za fitillji, drveni štapići.

Postavite fitilj u donji deo tegle i nalepite specijalizovanu nalepnicu za fitilj koja će ga čvrsto držati. Možete fitilj držati uspravno uz pomoć drvenog štapića, što će vam olakšati kasnije proces sipanja voska ako ne, fitilj ćete držati rukom prilikom izlivanja voska. Rastopite vosak u šerpici i zatim dodajte nekoliko kapi (5 do 10) eteričnog ulja po želji. Lagano mešajte vosak i kada bude potpuno rastopljen sipajte ga u posudu sa fitiljem.

Možete dodati šljokice na samu gornju površinu voska ili različite perlice. Sveći je potrebno da se stvrdne oko 24 sata, dok je za pčelinji i sojin vosak neophodno sedam do 10 kako bi postali čvrsti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.