U trendu

Zašto nikada ljutu papričicu ne bi trebalo da stavite u mikrotalasnu pećnicu

Sasvim je u redu kuvati ili omekšati slatku ili papriku baburu u mikrotalasnoj pećnici, ali jeste li znali da u taj kućni uređaj ne bi smeli da stavljate čili papričicu, osim ako ne volite bol i patnju?

Kapsaicin, molekul odgovoran za ljutinu paprike — prilično je isparljiva stvar, a pripremanje paprike u mikrotalasnoj uzrokovaće otpuštanje kapsaicina, efikasno puneći vašu mikrotalasnu pećnicu prirodnim suzavcem, piše Lifehacker, a prenosi N1.

Kada otvorite mikrotalasnu pećnicu, suzavac koji se stvorio unutar uređaja će vam prsnuti pravo u lice, oči i disajni sistem, što bi moglo da bude bolno. Koliko će tačno biti bolno (i potencijalno štetno) zavisi od toga koliko je vaša čili papričica ljuta, ali stvari mogu postati ekstremne. Još 2016. WHAM TV je preneo da je tim za zaštitu od opasnosti morao da bude pozvan u stambenu zgradu zbog jedne jedine paprike u mikrotalasnoj pećnici. Nema izvještaja o većim povredama, ali su stanari morali da budu evakuirani zbog iritacije. (Nisu, nažalost, otkrili o kakvoj se vrsti paprike radi.)

Srećom, postoji jednostavan način da izbegnete takve nevolje: Papriku nemojte pripremati u mikrotalasnoj pećnici. Pecite ih na roštilju, ili u tiganju, ili ih ispecite u rerni – pa čak i tada razmislite o uključivanju ventilatora ako je u pitanju paprika koja ima puno kapsaicina. (Osim ako ih ne pečete na roštilju; većina roštiljanja se odvija napolju.) I, ako slučajno imate decu koja vole sama da kuvaju, pobrinite se da budu upoznati s ovom mogućnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)