U trendu

Zašto su WC šolje bele boje? Postoji nekoliko razloga

Da li ste se nekada upitali zašto su skoro sve toaletne šolje bele

Iako su sada tamne boje u modi, stručnjaci veruju da toaletna šolja u crnoj, braon ili bilo kojoj tamnoj nijansi – nije najbolja ideja.

Većina WC šolji je čisto bele boje. Međutim, kada čujete razlog zbog čega je ova boja toliko zastupljena zaključićete da je to zapravo jedino logično rešenje, piše „Bright Side“.

Većina toaleta je napravljena od porcelana

Ovo je dobar i tvrd materijal, a nakon pečenja, površina postaje staklasta, vodootporna i otporna na mrlje. Na ovaj način se toaleti lakše čiste, uprkos činjenici da su bele boje. Porcelan postaje belo kada se peče na visokim temperaturama.

Iako WC šolja može da se napravi u različitim bojama, ako stavite pigment prije nego što se glazura osuši u pećnici, izrada jednostavnih belih toaleta je lakša i jeftinija opcija.

Bela boja asocira na čistoću

Prema teoriji boja, nijanse utiču na naše emocije na različite načine. Iako mogu postojati kulturne ili rodne razlike u načinu na koji opažamo nijanse, bela je obično povezana sa sigurnošću i čistoćom.

Zato su kupatila i bolnička odeljenja obično obojena belom bojom. U isto vreme tamne boje, poput crne i smeđe, često su povezane s nečim negativnim. Svetle boje iako izazivaju pozitivna osećanja, ne pružaju nam osećaj svežine.

Bela je najpopularnija boja za toalete

Pozitivna percepcija bele boje čini je idealnom za kupatila. Prema studiji, koja je sprovedena na Institutu za Tehnologiju u Turskoj, lepi i ukrašeni toaleti pojavili su se početkom 20. veza.

Beli toaleti su neutralni i dovoljno lagani da se uklope uz enterijer bilo kog kupatila, bilo koje veličine, a njihov klasični izgled pristaje svakom dizajnu. Naprotiv, crna bi uništila atmosferu prostora i loša je za male toalete.

Svetski can WC šolja

Svetski dan toaleta je zvanični međunarodni dan čije obeležavanje organizuju Ujedinjene nacije 19. novembra – a proslava se obično održava radi podizanja svesti o sanitarnoj krizi u celom svetu. Svake godine biraju posebnu temu u okviru tematike sanitarne krize.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar