U trendu

Zašto vam božur ne cveta: Ovo su 4 najveće greške koje pravite u uzgoju

Zbog svojih bogatih i šarenih cvetova, božuri spadaju među najomiljenije cveće u baštama mnogih ljudi. Njihov prelep, krupan cvet i raskošan miris obaraju s nogu, ali nekad se desi da božur uopšte ne procveta.

Zašto dolazi do prekida u cvetanju?

Iskusni baštovani otkrivaju nekoliko najčešćih razloga zbog kojih božuri u jednoj sezoni jednostavno ne procvetaju, uključujući i greške koje se događaju prilikom sadnje kao i uticaj vremenskih uslova, štetočina i bolesti.

Previše senke

Glavni uzrok izostanka cveta božura je nedostatak sunca. Božuri vole puno sunčeve svetlosti, iako će neki rasti i u hladovini. Ako božuri ne dobijaju najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti, to može biti objašnjenje zašto vam ne cvetaju.

Preduboka sadnja

Za cvetanje božura je veoma važno da nisu posađeni preduboko. Iako će u tom slučaju i dalje imati zdravo lišće, vrlo je verovatno da neće biti bogato cvetovima. Stabljike božura ne smeju da budu posađene dublje od 5 cm ispod površine tla, a budite oprezni kada stavljate zemlju da koren ne završi dublje od ovog nivoa.

Preterano đubrenje

Stavljanjem prevelike količine đubriva razvija se višak azota koji podstiče rast lišća, ali smanjuje broj pupoljaka. Božure posađene u plodno tlo po pravilu ne treba dodatno đubriti, ali ako postoji potreba za obogaćivanjem zemlje, učinite to jednom godišnje koristeći đubrivo s razmerom azota, fosfora i kalijuma u razmeri 5-10-10.

Božuri ne cvetaju kada su tek presađeni

Ako ste svoj božur tek posadili, računajte da će mu za cvat trebati tri do četiri godine, a možda i više.

Sušno proleće

Iako tokom leta bez problema podnose sušu, za obilno cvetanje potrebno im je puno vode tokom proleća kako bi se formirali mnogobrojni pupoljci.

Zašto se pupoljci božura nikad ne otvore?

Postoji nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen:

Vreme

Ako je nedavno bilo hladno, moguće je da su se božuri smrzli i da su pupoljci oštećeni, zbog čega ne mogu da procvetaju.

Gljivična oboljenja

Iako božuri u pravilu ne zahtevaju puno održavanja, treba pripaziti na gljivična oboljenja koja mogu zahvatiti pupoljke. U tome će pomoći rezanje lišća na jesen.

Štetočine

Insekt trips obožava bogato lišće božura, a još više mu se sviđa hranjenje svežim pupoljcima, zbog čega je jedan od glavnih uzročnika nedostatka bogatog i mirisnog cveta ove prelepe biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.