Zatvarate li poklopac WC šolje pre puštanja vode? Evo šta stručnjaci kažu o tome

Prosečna osoba pušta vodu u WC šolji pet puta dnevno i, očigledno, većina nas to radi pogrešno. Naime, stručnjaci tvrde da biste zapravo uvek trebalo da ostavite poklopac zatvoren kada puštate vodu, piše Today.

Prema studiji objavljenoj u Američkom časopisu za kontrolu infekcija (American Journal of Infection Control) jasno je da povlačenje vode s dignutim poklopcem sa sobom nosi zdravstveni rizik. Ono što pritom nastaje nazvali su “toaletni aerosol”. Kad su u WC-u fekalije ili pak ono što je neko ispovraćao, taj aerosol je potencijalno zarazan, a živeće u prostoriji još satima. Bakterije mogu kontaminirati dasku na WC šolji, pod oko nje kao i sve druge površine u blizini – uključujući i vas na koje će ovaj nevidljivi oblak sleteti.

Naučnici su još 1907. godine započeli ispitivanje mogu li bakterije proizašle iz kanalizacije biti prisutne u vazduhu oko kontaminiranih područja. Dalje studije pokazale su da se bakterije s vremenom talože na okolne površine, što dovodi do širenja fekalnih organizama na površine u neposrednoj blizini WC šolje.

Naučnici su nastavili da proučavaju i istražuju temu onoga što se sada naziva aerosolima iz WC šolje, kao i njegove potencijalne rizike, posebno u vezi sa širenjem zaraznih bolesti. Nedavno objavljena studija otkrila je da ispiranje WC šolje može raširiti kontaminirane čestice aerosola i do dva kvadratna metra, a studije pokazuju da se te klice mogu zadržati u vazduhu do šest sati, prenosi Poslovni.hr.

Stoga, obratite pažnju šta sve imate u blizini WC šolje i pobrinite se da su predmeti kao što su četkice, pasta za zube, sapuni, peškiri i razna kozmetika, što dalje. Ako već nemate mogućnost da ih držite van prostora u kojem se zadržavaju bakterije, jednostavno spustite poklopac WC šolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.