U trendu

Zaustavlja hrkanje i čisti vazduh: Ovu biljku obavezno unesite u spavaću sobu

Proleće je stiglo. Period je kada se odlaže zimska garderoba i kada se polako unosi svežina u dom – rascvetalim biljkama.

Jedna od biljaka koja ne zahteva veliku brigu je Bromelija. Reč je o biljki koja potiče iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra.

Namenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 stepeni Celzijusa.

Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svetlost, piše Stil.Kurir.

Razmnožavaju se iz semena i mladica, dok neke vrste mogu i deljenjem. Takođe, mogu se odvajati i mladi listovi pre cvetanja, a zatim oživljavati.

Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo  odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvene posle prve i jedine cvatnje. Ali, lako se razmnožavaju izdancima.

Izdanak trebate posaditi u mešavinu treseta, peska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje bar jedan centimetar.

Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalivanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Posudu u kojoj je Bromelija stavite u tanjirić od šljunka koji je delimično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Vodite računa da korenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi da truli.

Ova biljka ima i svoja lekovita svojstva. Pokazala se jako efikasna u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka efikasna u uklanjanju šest različitih hemikalija iz vazduha, među kojima su aceton i benzin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)