Zbog ovih caka Skandinavci brišu dom svega jednom u 2 nedelje i nikad nemaju krš i nered

Skandinavski način života privlači sve više pažnje. Želimo da kao i oni imamo minimalan broj nepotrebnih stvari kod kuće, pravilno organizujemo prostor i ne žurimo nigde. Ovaj način života Danske, Norveške i Švedske takođe prati poseban pristup čišćenju i čistoći u kući. Studije su pokazale da kućno okruženje direktno utiče na raspoloženje osobe: primera radi, pretrpana unutrašnjost može izazvati stres.

Čiste leti više nego zimi
Kao što znate, tokom skandinavskih zima nema mnogo sunčeve svetlosti, za razliku od letnjeg perioda. U toploj sezoni, norveške, danske i švedske kuće su pune svetlosti skoro danonoćno. Rebeka Tandi Norman, suosnivač skandinavskog portala o životnom stilu, napominje da leti češće čisti jer sunčeva svetlost čini prašnjava područja vidljivija.

Nema tepiha od zida do zida
Niki Brantmark, autor knjige Lagom: Švedska umetnost življenja uravnoteženog, srećnog života, kaže da je tepih od zida do zida zabranjen. Prema Niki, ova vrsta tepiha je veoma nehigijenska. Dakle, Skandinavci se odlučuju za drvene podove koje selektivno prekrivaju prostirkama jer se oni mogu protresti napolju i oprati u mašini za pranje veša.

Planiranje mesta za skladištenje unapred
U većini skandinavskih stanova gotovo da nema ugrađenih skladišta, poput plakara, ormana ili polica. Međutim, Skandinavci su skloni minimalističkim rešenjima i pokušavaju da unapred isplaniraju mesta za odlaganje. Dakle, imaju manje površina koje mogu akumulirati prljavštinu i prašinu.

Redovno iznose jastuke napolje
Mnogi od nas verovatno mogu da se sete načina na koji su naše bake često iznosile ćebad i jastuke napolje. Nismo navikli na ovo u savremenim uslovima, ali Skandinavci aktivno praktikuju ovaj pristup. Oni ne samo da uklanjaju prašinu sa nameštaja, već i šalju sve male jastučiće i jastuke na svež vazduh kako bi ih pustili da se osuše na suncu i da nestanu svi neprijatni mirisi. Posle toga, jastuci se ponovo čiste usisivačem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.