U trendu

Zbogom hemikalije: Očistite svoj dom na prirodan način – limunom

Limun može biti vaš najbolji saveznik kada čistite svoj dom…

Stari Rimljani su ih koristili za očuvanje svežine hrane i kao prirodno dezinfekciono sredstvo. Danas se ova tradicionalna mudrost vraća u naš svakodnevni život, jer sve više ljudi traži prirodne alternative za domaćinstvo.

Limun je izuzetno svestran – možete ga koristiti za čišćenje gotovo svake površine u vašem domu, od kuhinje do kupatila, dnevne sobe, pa čak i veša. Ne samo da uklanja prljavštinu i mrlje, već i osvežava i parfemiše prostorije, pomaže u neutralisanju neprijatnih mirisa.

Njegova kiselost pomaže u rastvaranju masti i mrlja, dok njegova prirodna antibakterijska svojstva osiguravaju da su površine zaista čiste i dezinfikovane. Osim toga, limun je potpuno bezbedan za upotrebu kod dece i kućnih ljubimaca jer ne sadrži štetne hemikalije koje mogu izazvati alergije ili iritaciju.

Biorazgradiv je i ne opterećuje životnu sredinu, što znači da ćete njegovom upotrebom doprineti zdravijoj planeti.

Čišćenje kuhinje limunom

Čišćenje kuhinjskog pulta

Limun je idealan za čišćenje i dezinfekciju kuhinjskih površina. Prepolovite limun, iscedite sok na sunđer i utrljajte ga po površinama. Za tvrdokorne mrlje, pospite so po pultu, a zatim ga istrljajte polovinom limuna. Na kraju, obrišite vlažnom krpom.

Čišćenje mikrotalasne pećnice

Napunite posudu vodom i dodajte sok od jednog limuna. Stavite posudu u mikrotalasnu pećnicu i zagrejte je 3-5 minuta. Para će omekšati prljavštinu i olakšati čišćenje unutrašnjosti pećnice. Na kraju, samo obrišite vlažnom krpom.

Uklanjanje neprijatnih mirisa

Limun je odličan za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru. Jednostavno stavite kriške limuna na tanjir i ostavite ih u frižideru. Miris limuna će neutralisati neprijatne mirise i osvežiti unutrašnjost frižidera.

Čišćenje kupatila limunom

Čišćenje lavaboa i tuš kabine

Limun je izuzetno efikasan u uklanjanju naslaga kamenca i sapuna. Prepolovite limun i utrljajte ga na lavabo, slavinu i tuš. Kiseline u limunu će rastvoriti tvrdokorne naslage i površine će ponovo biti sjajne.

Čišćenje WC šolje

Da biste prirodno očistili WC šolju, sipajte limunov sok oko ivica šolje, a zatim pospite sodu bikarbonu. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim istrljajte toaletnom četkom i isperite. Ova metoda će ukloniti mrlje i dezodorisati šolju.

Izbeljivanje veša

Limun je odličan prirodni izbeljivač za veš. Dodajte pola šolje limunovog soka u mašinu za pranje veša zajedno sa vešom koji želite da izbelite. Limun će ukloniti mrlje i osvežiti beli veš.

Uklanjanje mrlja

Da biste uklonili mrlje sa odeće, nanesite limunov sok direktno na mrlju i ostavite nekoliko minuta. Zatim operite odeću kao i obično. Limun je efikasan u uklanjanju mrlja od znoja, hrane i pića.

Čišćenje dnevne sobe limunom

Osvežavanje vazduha

Limun može da osveži vazduh u vašem domu. Jednostavno iscedite sok od jednog limuna u vodu i sipajte ga u bocu sa raspršivačem. Raspršite po prostoriji za svež i prijatan miris. Takođe možete koristiti limunovo ulje u difuzoru za trajniji efekat.

Uklanjanje mrlja sa drveta

Pomešajte jednake delove limunovog soka i maslinovog ulja i ovom mešavinom obrišite drvene površine. Limun će ukloniti mrlje, dok će ulje hraniti i štititi drvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.