U trendu

Želite da vam cveće potraje što duže? Nikada ga ne stavljajte na ova 2 mesta u kući

I dok saksijsko cveće traje dugo, čak i godinama, cveće u vazi ima znatno kraći rok. Čini se da gotovo u trenu nestane prelepa dekoracija koja je ukrašavala vaš dom.

Kako bi što duže uživali u lepom buketu cveća, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari

Cveću koje stavljate u vazu nakon kupovine ili nakon što ste ga dobili, skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso – tako će cvet imati priliku da dobije više vode. Stabljiku nikada ne secite makazama, već nožem.

Vazu nalijte vodom do jedne trećine, neka bude sobne temperature i menjate vodu svaki drugi dan. U vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svežijom tako što reguliše pH vode i drži ga na dobrom nivou) i malo soka od limuna (produžuje cveću život).

1. Držite ga dalje od voća

“Neke biljne vrste oslobađaju više etilena od drugih. Na primer, jabuke, banane i kruške, ali i mnogi drugi plodovi, ispuštaju visok nivo etilena, biljnog hormona koji je važan za dozrevanje plodova. Kad se jednom nađe u vazduhu, etilen može daleko da putuje, pritom se rasprši i izgubi deo svoje snage”, pojasnila je Karen Čang, profesorka na Univerziteta Marilend.

“Rezano cveće brže propada ako se nalazi pored otvorene činije s voćem pa ga držite dalje, ako želite da vam traje duže”, dodala je.

2. Ne stavljajte ga blizu plina

“Prirodni plin i nafta, takođe, su glavni izvori etilena koji je prirodni nusprodukt sagorevanja što znači da mogu biti štetni za cveće. Sprovedeno je istraživanje na prometnoj ulici Beltvej u Vašingtonu koje je otkrilo da je visok nivo etilena iz izduvnih gasova automobila uzrokovale zaostajanje u rastu obližnjih biljaka”,  kaže Čang.

Kad je etilen hemijski uklonjen iz okruženja Beltvej, biljke su počele da izgledaju mnogo bolje. I 1800-ih, kad su ulične svetiljke gorele na plin, drveću oko njih je pojačano opadalo lišće.

Stoga, bilo cveće rezano ili ne, držite ga daleko od izvora plina, bilo da su to izduvni gasovi automobila, roštilj, kamin na plin, šporet i slično, prenosi mindbodygreen.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar