U trendu

Želite li da vaš dom ispune sreća i novac, na proleće obavezno posadite ovo cveće u bašti ili saksiji

Ovaj mirišljavi ukras u dvorištu ima više varijeteta, a neki od njih su najtraženiji za proizvodnju skupocenih parfema kao i aromatizovanih čajeva, pa žene uzdišu za njim.

Sigurno ćete biti veoma srećni ako odlučite da ovu puzavicu primite u svoj vrt. Ona može da raste i kao grm, ne veći od dva metra, a voli sunce kao i delimičnu senku.

Reč je o jasminu.

Jasmin se u Indiji poštuje kao božanstvo, dok Kinezi od njega spremaju čaj, a porodica Guči je iskoristila maksimalno njegovo mirisno svojstvo….

Ulje jasmina podstiče optimizam i životnu radost. Stručnjaci za aromaterapiju kažu da sivi dan pretvara u karneval.

Kako se gaji jasmin?
Ova biljna vrsta najviše uspeva u priobalnim mediteranskim područjima a prilikom sadnje moramo voditi računa da je zemljište dobro izdrenirano a prilikom sadnje ga je potrebno dodatno pođubriti, kao i prilikom cvetanja. Drenaža je važna jer pomaže biljci da zadrži zdrav izgled i produžuje joj se životni vek, jer ukoliko bi preskočili ovaj postupak za posledicu bi imali sušenje biljke, opadanje cvetova, i listova,

Prilikom sadnje trebamo voditi računa da vrh jasmina bude okrenut prema suncu a njegov koren bliže senci.

Postupak sadnje je sledeći: iskopa se rupa dubine 50 cm, nakon čega sledi drenaža, gde se postavlja drenažni sloj dubine 15 do 20 cm, i kao sloj drenaže najčešće se koristi šljunak ili pesak. Nakon toga jasmin postavimo 3 cm iznad površine zemljišta i zalijemo vodom.

Đubrenje
Što se tiče đubrenja početak ishrane biljke počinje u aprilu i završava se krajem leta. Pogodna đubriva koja se koriste su na bazi mineralnih kompleksnih đubriva. Ona se razblažuju u vodi i na taj način vrši se prihrana.

Zalivanje
Mora biti umereno iako jasmin voli vlagu moramo biti obazrivi jer prevelika količina vode može dovesti do utapanja biljke a samim tim do njenog sušenja i propadanja, piše Baštovanka.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar