U trendu

Želite li miran san odmah izbacite ove stvari iz spavaće sobe, kažu stručnjaci

Spavaća soba trebala bi biti mesto za odmor i opuštanje nakon dugog dana. Stvorite ugodno utočište korišćenjem umirujućih boja, kupovinom udobnog dušeka, lepe posteljine i jastuka kao i izborom odgovarajućeg osvetljenja spavaće sobe.

Ako prostor i dalje deluje neorganizovano uprkos pravom izboru dizajna, moguće je da u sobi imate nepotrebne stvari. Stručnjaci su za BetterHomesAndGardens preporučili što obavezno morate izbaciti ili premestiti kako biste spavaćoj sobi vratili njenu namenu.

1. Stočić
Prazan stočić ili klupa uobičajeni su magnet za nered u spavaćoj sobi koji se ponekad čini neizbežnim. Ako imate komad nameštaja i na njega odlažete odeću koja je previše čista za pranje, ali nije dovoljno čista da bi se vratila na vešalicu, imate problem. Ako smatrate da su vam stočić ili neka njegova funkcionalna inačica nužni, dodajte štap na zadnju stranu vrata ormara i iskoristite ga za vešanje odeće koja nije za pranje, ali ni vraćanje na vešalicu. Ako stvarno želite zadržati stočić, čistite ga najmanje jedanput do dvaput sedmično kako biste sprečili gomilanje stvari.

2. Pogrešna posteljina
Ako su se jastuci istrošili ili čaršafi postaju izlizani, možda je vreme da kupite novu posteljinu. Razmislite o darivanju starih jastuka i posteljine ili proverite u lokalnom skloništu za životinje koju vrstu posteljine mogu koristiti za pomoć napuštenim ljubimcima. Mnogi centri za donacije prihvataju jastuke i pokrivače. Nemojte pogrešiti spremajući staru posteljinu uz misao kako ćete je jednog dana opet koristiti. Iskreno, za to su vrlo male šanse, a zauzima dragoceni prostor za odlaganje koji biste mogli koristiti za druge predmete.

3. Odeća
Pregledajte ladice ormara i komode te izvucite sve što vam je postalo premalo ili jednostavno ne nosite. Iako su ti predmeti često skriveni iza vrata ormara ili unutar ladice, spoznaja da je tu nered može vas sprečiti da se istinski opustite u spavaćoj sobi. Organizovan ormar će napraviti mesta za druge predmete. Donirajte što možete i otvorite prostor za stvari koje zaista volite i koje ćete nositi.

4. Cipele i dodaci
Ponovite ovaj postupak sa svim cipelama, torbama, šeširima, remenima i dodacima koje držite u spavaćoj sobi. Ako imate prepunu policu za cipele, razmislite o alternativnim načinima pohranjivanja cipela. Pospremite svoje ladice s nakitom i pronađite kreativniji način da organizirate šešire i istovremeno ih održite dostupnima.

5. Sitnice
Čak i ako su odložene u ormariću ili na polici, sitnice su klizak teren kada je u pitanju nered. Brzo se gomilaju i zbog njih prostor deluje pretrpano i neuredno. Izbegnite nered strateškim postavljanjem jednog ili dva smislena komada po sobi, a ostatak odložite negde drugde. Idealno, u kutiji za uspomene koja ih čuva na sigurnom i bez prašine.

6. Papirologija
Ako radite od kuće, neminovno je da posvuda čuvate hrpa papira povezanih s poslom. Osim ako baš morate da radite iz spavaće sobe, uklonite svu papirologiju iz tog prostora. Iseckajte, bacite ili reciklirajte ono što možete i pronađite drugi dom za stvari koje trebate zadržati. Ako je spavaća soba jedino mjesto u kući u koje možete smestiti radni stol ili uredski prostor, stvorite sistem arhiviranja za skrivanje papira, dokumenata i popisa obaveza tokom neradnog vremena.

7. Oprema za vežbanje
Osim ako redovno vežbate u spavaćoj sobi, vreme je da pronađete novi dom za prostirke za jogu i trake za vežbanje. Veliki uređaji poput sobnog bicikla ili trake za trčanje zauzimaju puno prostora i često postaju verzija stočića na kojem se skuplja nepotreban nered. Premestite opremu za vežbanje u deo kuće gde ćete je verovatnije koristiti, poput podruma ili garaže.

8. Proizvodi kojima je istekao rok trajanja
Iako je bacanje proizvoda kojima je istekao rok trajanja obično deo organizacije kuhinje ili kupatila, trebali biste to učiniti i u spavaćoj sobi. Osvrnite se oko sebe i zabeležite kozmetičke proizvode, preparate za njegu kože ili lekove kojima je istekao rok trajanja. Ako proizvod poput losiona za telo ili laka za nokte nema izričito označen rok trajanja, proverite i pomirišite te bacite sve što vam se ne čini ispravnim. Ako se ne možete setiti kada ste kupili proizvod ili ako skuplja prašinu u uglu, verovatno je vreme da ga bacite. Iako možda želite ili trebate držati neki lek na noćnom ormariću, izbegavajte takav pristup. Većinu lekova i kozmetičkih proizvoda umesto toga treba odložiti u kupatilo.

9. Hrana
Uprkos tome što su ladice s grickalicama u noćnom ormariću u trendu na TikToku, držanje bilo kakve hrane u spavaćoj sobi recept je za neželjene insekte. Ako jedete u krevetu, mrvice i ostaci hrane mogu privući razne bube te uzrokovati razvoj bakterija na posteljini ako je ne operete na vreme. Osim toga, studije su pokazale da jedenje ispred TV-a ili telefona može dovesti do nepotrebnog debljanja. Zadržite kasnonoćno grickanje u kuhinji i držite hranu izvan spavaće sobe.

10. Smeće
Dok bacate višak stvari, ne zaboravite na male, nevažne predmete. Oznake odeće koje ste skinuli s nove košulje i ostavili na vrhu komode, poluprazna flašica vode koja se otkotrljala ispod kreveta i mrtva biljka koju ste zaboravili zaliti, sve bi trebalo baciti. Iako su mali i ponekad jedva primetni, uklanjanje ovih predmeta stvara dojam čistoće i urednosti u spavaćoj sobi, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar