U trendu

„Ženska sreća“ donosi ljubav: Cveće koje traži malo pažnje, a krasi svaki dom (foto)

Spatifilum je višegodišnje sobno cveće, a poreklom je iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike i Indonezije. Drugi naziv za ovu biljku je „ženska sreća“ ili „mesečev cvet“.

Elegantnim izgledom krasi interijer, pa je često deo brojnih domova.

Imaju velike, sjajne, ovalne listove, a ukoliko ovu biljku čuvate u kući, cvetaće tokom cele godine. Briga o njima je relativno laka. Biljci je potrebno obezbediti umjereno vlažno zemljište i filtriranu sunčevu svetlost i pružiće vam prelepe cvjetove.

Nega spatifiluma

Svetlost – Spatifilumu je potrebno sunce, ali ne i direktna sunčeva svetlost. Ovo su biljke koje vole senku u svojim izvornim staništima, ali im u zatvorenom prostoru treba malo više filtriranog svetla. Ukoliko imate prozor okrenut prema istoku, to je idealno mesto za „žensku sreću“ u vašoj kući.

Zemljište – Ove biljke su poreklom iz tropskih krajeva u kojima je tlo prepuno propadajućeg biljnog materijala, tako da ćete postići najbolji uspeh sa zemljištem koje oponaša ovaj sastav. Pored toga, biljka je takođe veoma osetljiva na previše vlažno zemljište, pa obavezno izaberite mešavinu koja dobro drenira.

Voda – Manje je više kada je u pitanju spatifilum. Koliko ga treba zalivati, zavisi od veličine posude i brzine oticanja zemlje, ali, generalno, zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Zimi smanjite zalivanje, ali nikada ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Ako je vaša voda kod kuće hlorisana, dobra je ideja da koristite filtriranu vodu.

Narodno verovanje

Za spatifilum se vezuje legenda o ženskoj sreći. Žene su tokom vremena, otkad je spatifilum deo njihove kuće, primećivale određene životne promjene. Najviše su se odražavale na ljubavnom polju, pa je nastalo verovanje da spatifilum donosi sreću devojkama, odnosno partnera o kome su maštale. Zato se veruje da ovo cveće donosi sreću pripadnicama lepšeg pola, pa je u narodu ostao poznat kao „ženska sreća”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar