U trendu

Zgrada u Tokiju liči na futuristički zatvor, a evo kako izgleda život u ovim kutijama (video)

U naučno-fantastičnim filmovima i serijama videli smo mnogo futurističkih građevina, ali ova zgrada dokaz je da je ponekad realnost čudnija od fikcije.

Zgrada u Tokiju, pod nazivom ‘Kula Nakagin Capsule’ izgleda kao da je deo scenografije SF filma, ali je zapravo stara 47 godina i priča koja se krije iza nje je potpuno neverovatna.

Dizajnirao je Kišo Kurokava (Kisho Kurokawa) i sagrađena je 1972. godine, za samo 30 dana.

Svaka kutija ili kapsula je posebna stambena jedinica, ali su 2012. godine samo 30 od ukupno 140 korišćene za stanovanje. Ostatak služi za skladištenje ili za kancelarijski prostor.

Zgrada, koja se ne održava i polako propada, prvi je primer kapsularne arhitekture na svetu izgrađene za praktičnu primenu, odnosno stanovanje. Jedan je od malobrojnih preostalih primeraka japanskog metabolizma, umetničkog pokreta nastalog nakon Drugog svetskog rata.

Građani Tokija su, zbog raspadanja ove zgrade, u proteklih 10 godina, tražili više puta da ona bude porušena. Ipak, mnogi se trude da je sačuvaju, iako u njoj više nema tople vode.

Danas se kapsule mogu iznajmiti, ali postoji dugačka lista čekanja. Cena noćenja u ovim kutijama kreće se od 75 do 150 dolara. A u videu pogledajte kako izgledaju unutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.